Безсмисленото обещание на Меркел за Либия
Секция: Анализи
20 Януари 2020 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безсмисленото обещание на Меркел за Либия Едно ембарго за вноса на оръжия няма да направи нищо, за да промени факта, че в страната вече има много оръжия

/КРОСС/ Ако нещата се развиват добре с последната пълна година на канцлерство на Ангела Меркел, тя отново ще се появи пред всички като израз на силата, която подрежда света в ред, не на последно място и заради успешно председателство на Съвета на ЕС.

Ако обаче нещата се объркат, тя ще бъде изобразена като политик, който се опитва да се противопостави на риска от превръщането си в „Lame Duck“ със смели проект, които обаче се топят като лед в чаша с уиски.

Берлинската декларация за Либия, която бе приета в неделя, може да бъде точно това -  ангажимен от страна на Великите сили и участниците в гражданската война от 55 точки, с който да не допускат оръжие в северноафриканската страна.

Странно е само, че ексклузивната новина от покрайнините на река Шпрее не бе отразена подобаващо от международните медии. А може и да не е странно.

Защото и външните министри на ЕС, които днес ще обсъждат споразумението без практическа стойност, бързо ще открият две неща: че едно ембарго няма да направи нищо, за да промени факта, че в Либия вече има много оръжия - и че подписването на един документ е много по-лесно, отколкото да накараш т. нар. Masters of War да се осъзнаят и да го спазват. 

 

*Източник: https://www.investor.bg/