Българин е носител на Европейската купа по фехтовка за 2020 година
Секция: СПОРТ
20 Януари 2020 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин е носител на Европейската купа по фехтовка за 2020 година

/КРОСС/ Тодор Стойчев стана носител на комплексната Европейска купа за кадети на сабя за сезон 2019/2020, след като завърши трети на турнир в Мейлан (Франция) в конкуренцията на 138 състезатели и с 376 точки е недостижим на върха в ранглистата.

Българинът раздели бронзовия медал със Сантяго Мадригал от Испания, като допусна пред себе си само Емануел Нардела от Италия и Реми Гарик от Франция.

В групите Стойчев игра отлично и записа пет победи и една загуба. В двубоя за влизане сред първите 32 сабльорът ни победи Франсоа Маруел от Франция с 15:9. След това българинът елиминира с 15:11 Федерико Чучолета от Италия, с 15:14 Едуардо Кантини от Италия и с 15:4 Оливие Десрозие от Франция. На полуфиналите Стойчев се изправи срещу Реми Гарик от Франция и отстъпи с 14:15, но бронзовият медал му гарантира комплексната Европейска купа за 2020 година.

Първото място за Тодор Стойчев в комплексното класиране за Европейската купа идва след отлична игра през целия сезон и невероятен спортен дух. Българинът извоюва три първи места – в София, Букурещ и Айслинген (Германия), класира се на пето място в Истанбул, а бронзовият медал в Мейлан му осигури първото място в ранглистата.

Най-важните състезания за Стойчев, който е възпитаник на фехтовална академия „Васил Етрополски“ и е с личен треньор Ивайло Воденов, предстоят. Европейското първенство за кадети и за младежи е през февруари в Пореч (Хърватия), а световният шампионат за кадети е в Солт Лейк Сити през април, като очакванията са за много добро класиране.