Грипът зарази Дупница и Сапарева баня, насочи се към Пловдив
Секция: Здраве
20 Януари 2020 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Грипът зарази Дупница и Сапарева баня, насочи се към Пловдив

/КРОСС/ Грипът все повече настъпва в страната. След грипната ваканция, която беше обявени миналата седмица в Хисаря, днес общините Дупница и Сапарева баня обявиха грипна епидемия, която е в сила от утре - 21 януари до 27 януари.

От вторник всички учебни заведения на територията на двете общини преустановяват учебни занятия.

Според заповедта на директора на РЗИ в Кюстендил д-р Златко Величков започва незабавно изпълнение на профилактичните и противоепидемични мерки за надзор и контрол на грипа и острите респираторни заболявания.  Преустановяват се консултациите на бременни жени и кърмачета, извършването на профилактични прегледи, имунизации, планови операции и свиждания.

Предепидемична е обстановката и в Пловдив, регистрирано е завишаване на пациентите с остри респираторни болести, съобщи д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол".

Данните от изминалата седмица показват, че средно за страната респираторно болни са 132.67 на 10 000 души, в Пловдив заболеваемостта е 113.52 на 10 000.

Затова се въвеждат противоепидемични мерки. Ще бъдат преустановени свижданията и плановите операции в лечебните заведения, плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

Ще се осъществява стриктен филтър в детските заведения, за да не бъдат допуснато посещението на болни деца и персонал, а болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете. Ще бъде усилен и патронажът на деца в медико-социален риск от страна на личните лекари.

Три грипни вируса са засечени в страната - свинския грип, Виктория и тип А. Засега у нас преобладават случаите на грип тип А, който засяга предимно хората над 65 години, но пък свинският грип неслучайно се нарича пандемичен - при него много по-лесно се стига до епидемия. Преди два дни в Смолян почина 51-годишен мъж именно след тежки белодробни усложнения и пневмония след прекаран свински грип.

С високи темпове нарастват болните и в София, следват Смолян и Сливен. Заболели от грип има и в Бургас, Пловдив, Русе, Пазарджик, Кюстендил, Габрово и Враца. Лекарите напомнят, че вирусът не се лекува с антибиотици.

20% oт инфeктирaнитe c грип рaзвивaт пнeвмoния и тeжки уcлoжнeния вcякa гoдинa. Тoвa oзнaчaвa, чe зaceгнaт e вceки пeти бoлeн, предупреди нaциoнaлният кoнcултaнт пo микрoбиoлoгия и дирeктoр нa Нaциoнaлния цeнтър зa зaрaзни и пaрaзитни зaбoлявaния прoф. Тoдoр Кaнтaрджиeв. Хoрaтa дa нe ce caмoлeкувaт, a дa пoтърcят лeкaрcкa пoмoщ, кoгaтo уceтят първитe cимптoми - втриcaнe, виcoкa тeмпeрaтурa, бoлки в муcкулитe и бързa oтпaднaлocт, cъвeтвaт здравните експерти.

Пикът на грипната епидемия се очаква през февруари.