Украинският самолет край Техеран е бил свален с две зенитни ракети
Секция: СВЯТ
21 Януари 2020 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинският самолет край Техеран е бил свален с две зенитни ракети

/КРОСС/ Вторият предварителен доклад на Гражданската авиация на Иран разкрива, че украинският пътнически самолет, свален край Техеран, е бил поразен с две зенитни ракети с малък обсег на действие.

Докладът посочва, че машината „Боинг” 737-800 на компанията „Международни авиолинии на Украйна” е била свалена от зенитно-ракетен комплекс  „ТОР-М1”, който е стрелял от северна посока.

Попаденията били направени, докато самолетът е бил на около 2400 метра надморска височина, над жилищен район. Машината загубила височина, ударила се в атракция от увеселителен парк, паднала на земята, пресякла футболно игрище, напълно се разрушила и частите се подпалили.

Самолетът излетял в 6:12 часа местно време на 8 януари. Загубен е от радарите за първично наблюдение само 3 минути по-късно, а от радарите за вторично наблюдение в 6:18 часа.

Иранските власти, макар и с няколко дни закъснение, признаха че са свалили самолета, който по погрешка е бил помислен за американска крилата ракета.

Тогава Техеран беше в пълна бойна готовност, след като бяха изстреляли балистични ракети по американски позиции и очакваха ответен удар от САЩ.