Технологичната революция може да влоши неравенството в света
Секция: Анализи
21 Януари 2020 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Технологичната революция може да влоши неравенството в света В своя Доклад за социална мобилност от WEF посочват, че Европа се представя добре, особено страните от Севера

/КРОСС/ Неравенството в глобален план ще се влошава, освен ако правителствата не направят повече, за да гарантират, че най-засегнатите от бързото развитие на технологиите не остават изолирани. Това посочват от Световния икономически форум (WEF) в навечерието на годишната икономическа среща в Давос, съобщава Инвестор.

Време е да променим факта, че значима част от живота на човек все още до голяма степен се определя от социално-икономическия му статус по рождение, посочват от форума. Резултатът е, че обществата "твърде често възпроизвеждат, вместо да намаляват историческото неравенство".

В своя Доклад за социална мобилност от WEF посочват, че Европа се представя добре, особено страните от Севера, Япония е на 15-о място, докато САЩ се смъкват до 27-о.

Въпреки това проблемите са широко разпространени и повечето държави се представят зле по три основни показателя - ниски заплати, липса на социална защита и недостатъчно добра система за продължаващо обучение.

Тези проблеми, които се развиват във времето, захранват нарастващото усещане за несправедливост дори и на места, където икономическите мерки предполагат свиване на неравенството, както и ерозия на доверието и разочарование от политическите елити. Според WEF предоставянето на възможност всеки да развие потенциала си не само, че подобрява личното благополучие, но носи и по-общи блага като стимулира икономическия растеж.

"Неравенството укрепва и по всяка вероятност ще се влоши в ерата на технологични промени и усилия към зелен преход", се казва в доклада.

В него също така се дават и някои препоръки за промяна. Те включват реформа в данъчното законодателство и ангажиране с темата за концентрацията на състояние, подобряване на образователната система и повече социална защита за тези, които са заети в индустрии с предстоящи промени.