Близките на жертвите от Хитрино искат по 20 г. затвор за машинистите
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Януари 2020 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близките на жертвите от Хитрино искат по 20 г. затвор за машинистите

/КРОСС/ Присъди от по 20 години затвор за машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, подсъдими за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година поиска адвокат Николай Димитров, представляващ в съда в Шумен интересите на пострадалите при инцидента.

Димитров пледира за признаване на Михнев и Петков за виновни в предпоследния ден на процеса, като поддържа тезата, че основната причина за катастрофата и последвалия след това взрив преди е била превишената скорост, с която се е движил влакът. „Никой не отрича лошото състояние на жп пътя, но затова има предупреждение - движение със скорост 40 км/час“, каза в пледоарията си адвокат Димитров.

Във вторник започнаха адвокатските пледоарии на защитниците на двамата подсъдими. Самите Михнев и Петков отказаха през миналата седмица и по време на целия процес да дадат обяснения.

С края на процеса расте и напрежението на близките на пострадалите и загиналите. Сред присъстващите в залата беше Шенай Ахмедова, изгубила единия си син в аварията на 10 декември 2016. "Защо не си поемат вината? Нашата къща гръмна, мъжът ми и синът ми починаха, ние по чудо сме тук. Те ми почерниха живота." - коментира пред репортери Ахмедова.

Осъдителни присъди и наказания от по 20 години затвор поиска в обвинителната си реч през миналата седмица и прокуратурата. Очаква се в сряда в 11 часа съдът да се събере за произнасяне на присъда.