Ако искаме диверсификация на газ, трябва да се вълнуваме какво става в Либия
Секция: ИКОНОМИКА
21 Януари 2020 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ако искаме диверсификация на газ, трябва да се вълнуваме какво става в Либия

/КРОСС/ При достатъчно силно желание на външните играчи либийският конфликт може да бъде решен. Виждам възможност за Европа да бъде медиатор в това решение, но първо Европейският съюз (ЕС) трябва да има обща позиция. А в България, ако искаме диверсификация на газ, трябва да се вълнуваме какво става в Либия, коментира Едуард Маринов, икономист, преподавател в НБУ, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Eвропейските и световни икономически интереси в Африка в контекста на либийската криза

"В момента в либийския конфликт има много външни участници - руски и турски наемници, признатото от ООН правителство и опълчението, от друга страна, са подкрепяни от различни големи глобални играчи".

Според икономиста положителният ефект на конференцията в Берлин за Либия е, че въпреки рехавите формулировки големите играчи се съгласиха да спрат да продават оръжие. "Конфликтът в Либия е доходоносен за контрабандисти на оръжие и за петролни спекуланти. Страната е богата на нефт и газ. Към това се наслагват течащите проучвания на нови находища", допълни преподавателят в НБУ.

"Не само Китай, но и Индия вече навлизат сериозно в Африка. Най-голям потенциал в Африка има населението. В последните 7-8 г. най-малко половината от десетте най-развиващи се икономики са африкански".

"В момента съвсем малко под 30% от населението под 15 г. в света живее в Африка. Затова е важно кой сега ще създаде трайни връзки. Най-силните икономики на Африка са Република Южна Африка, Египет и Нигерия", твърди гостът.

"Най-добрата стратегия за риск, свързана със сигурността в Африка, е от типа на плана "Маршал", но Европа закъсня със своя стратегия за Африка. Китай го прави вече от 15 години и за разлика от ЕС, не поставя условия за инвестициите си".

Едуард Маринов отбеляза, че Китай инвестира успешно в Африка чрез големи частни компании, които имат държавно участие с цел създаване на трайни търговски връзки. "Строят инфраструктура. Почти безлихвено отпускат кредитиране за строене на болници, язовири, пътища на места", поясни той.

"Според проучване тип Евробараметър от миналата година 53% от гражданите на подсахарските държави имат положително отношение към китайските инвестиции".