Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера
Секция: КУЛТУРА
21 Януари 2020 13:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера

/КРОСС/ В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата очарователна Александра Любчански

На 31 януари предстои премиерата на прочутата опера „Дама Пика“ от П.И. Чайковски, концертно изпълнение.

Диригент ще бъде Константин Тринкс - гост.

В главната ролята на Герман – солистът от Софийската опера – Мартин Илиев. В ролята на Лиза почитателите на оперното изкуство ще чуят сопрана  Александра Любчански – гост.

„Дама пика“, заедно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски.

Написана с трескава бързина - в поразително кратък срок - само за 44 дни, тя се превръща в най-потресаващия дълбок и искрен израз на творческия светоглед на Чайковски.

Като Моцарт по време на съчиняването на „Реквиема“, Чайковски е ридал над вдъхновените страници на най-хубавата измежду руските опери: „На някои места, пише той до брат си, например в четвъртата картина, която аранжирах днес, аз изпитвам такъв страх и ужас, и потрисане, че не е възможно и слушателите да не почувстват поне част от същото това нещо.“

В своето изследване за „Дама пика“ руският музикален критик Иван Солертински  пише: „Самата „Дама пика“ излезе извън жанровите рамки на традиционната опера: такова абсолютно съвпадение на сюжетно, психологическо и музикално действие, каквото е постигнато в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, едва ли може да се срещне в цялата световна оперна литература. Само тази картина е достатъчна, за да се постави „Дама пика“ до великите шедьоври на музикалния театър.

Премиерата на „Дама пика“ е на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България премиерата на „Дама пика“ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, руски музикант, който работи по това време в София.


Константин Тринкс- диригент

Константин Тринкс, диригент със забележителна кариера в Германия, българската публика познава от величественото представяне на „Парсифал“ и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет.

Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на „Нюрнбергските майстори певци”. Там е бил и главен диригент. Работата на Маестро Константин Тринкс е разнообразна. Той е канен по целия свят, на много световни сцени да дирижира премиери и спектакли, тъй като името му е гаранция за висок професионализъм.

Мартин Илиев – в ролята на Герман

Завършва музикалното училище в Стара Загора и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.

Прави кариера като баритон с над 20 централни роли, но през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар.

Дебютира в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Пучини), а впоследствие разширява своя репертоар с роли и от Вагнеровия репертоар.

В „Дама пика“ участват  и солистите:

Ангел Антонов ( Чекалински), Бисер Георгиев ( Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов ( Разпоредител ), Иванка Нинова  (Графинята),  Цвета Сарамбелиева  (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша ), Станислава Момекова (Прилепа ) и др.

Оркестър и хор на Софийската опера и балет

Диригент на хора: Виолета Димитрова


Не пропускайте шедьовъра на Чайковски  „Дама пика“- само на 31 януари, от 19:00 ч.!