Половината активни онлайн българи ядат сладко всеки ден
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Януари 2020 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Половината активни онлайн българи ядат сладко всеки ден

/КРОСС/ Сладки изделия се консумират от общо 40 на сто от активните в интернет българи. 48% от анкетираните дами твърдят, че ежедневно се глезят със сладки изделия, за господата процентите падат до 33%. Едва 3% изобщо не ядат такъв тип храни.

Фаворити сред сладкишите си остават шоколадът и шоколадовите бонбони с 61%, на втора позиция са десертните блокчета, вафлите и бисквитите (50%).

Това показват данни от онлайн проучване, проведено от Nielsen Admosphere Bulgaria и Български национален панел.

Като най-предпочитани места за закупуване на изделията са посочени супермаркетите и кварталните магазинчета с цели 89% одобрение, следват ги пекарните и сладкарниците с 55 на сто по-малко. За ресторанти, кафенета и заведенията за бързо хранене остават съответно 10 и 7%.

32 на сто предпочитат понички, сухи пасти и кексчета, а 29% от участвалите са дали гласа си за любимата неделна закуска – палачинки или гофрети. Лятното изкушение сладоледът получава 23 на сто от гласовете.

74 на сто любителите на сладкишите обаче избягват честата консумация заради риска от заболявания и наднормено тегло.

Отново дамите са определени за по-загрижени за своето здраве – 80% от тях са посочили, че намалят консумацията на подобни изделия заради последствията, до които може да доведе, при мъжете са малко под 70%. Основна причина за ограничаването на сладкишите главно при мъжете е лекарската препоръка - 28 на сто от всички анкетирани посочват същата причина.

Влошеното финансово състояние не остава извън класацията – 10 на сто от участвалите не могат да си позволят сладките изделия.

В проучването са участвали 1000 респонденти от активното в интернет население на страната на възраст 15 или повече години.