Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено със салмонела
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Януари 2020 10:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено със салмонела

/КРОСС/ Отново пратки с птиче месо от Полша за България, заразено със салмонела, установи Българската агенция по безопасност на храните. Общото количество на негодното месо е 50 тона. И към момента то е поставено под забрана. Радостната новина е, че това заразено месо не е попаднало в търговската мрежа. Спряно е малко по-рано от експертите от БАБХ със съмнения за зараза със салмонела, по-късно и пробите го потвърждават. Това не е първият случай със заразено пилешко месо, внос от Полша. Такова имаше и в края на миналата година, когато количеството беше около десет пъти повече, а именно 500 тона. То също беше спряно навреме.

Райна Иванова от дирекция "Контрол на храните" на БАБХ разказа, че във връзка с проблемите с наличие на салмонела в птиче месо миналата година, със заповед на изпълнителния директор е разпоредено всяка една пратка да бъде проверявана, да бъдат проверявани документите на пристигналата пратка, да се извърши физическа проверка на пристигналото месо и да бъдат взети проби от абсолютно всяка партида, която се намира в едно превозно средство.

На въпроса защо се доставя птиче месо от Полша, след като там очевидно има проблем със салмонелата, Райна Иванова обясни, че нямат право да спрат търговията с другите държави членки на ЕС, но имат право да го възбраняват, след като веднъж са установили проблеми, и да правят лабораторни изследвания.