Връчват литературната награда "Николай Хайтов"
Секция: КУЛТУРА
22 Януари 2020 15:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Връчват литературната награда "Николай Хайтов"

/КРОСС/ Днес следобед в Смолян ще бъде връчена националната литературна награда "Николай Хайтов" за 2019 година. Отличие ще получи Владимир Арденски за творбата му "Светлинки в мрака" от трилогията "Първите", която е посветена на учителите, ограмотявали Родопите след Балканската война. Награда се връчва и на Елена Алекова за книгата й "Предел".

Произведенията трябва да отговарят на Хайтовата традиция, да имат ярки художествени качества и да са посветени или свързани с Родопа планина, обясни пред „Хоризонт" Светозар Казанджиев, председател на Дружеството на писателите в Смолян и член на журито. Самият той е носител на наградата за 2008 година.

Тази година в конкурса са участвали 13 автори, които са представили 18 свои творби.

„Николай Хайтов беше гигантски талант. Един от големите писатели на България в съвремието", отбеляза Казанджиев. По думите му всички писатели се трудят еднакво в опит да оставят „своята буква в изречението на българския народ и на България".

Запитан лесно ли е днес да се впишеш в традицията на Хайтов, Казанджиев посочи, че никой не бива да влиза в стъпките на другия.

"Николай Хайтов е Николай Хайтов и затова е неповторим. Но всеки трябва да се съобразява с условията, в които живеем, с атмосферата и с времето. С това, което ни е оставил големият майстор - да бъдем ярки, да бъдем критични, честни, искрени към литературата и към своя народ."

Не бива да смятаме, че литературата е на смъртен одър, само защото живеем в преходен период, смята още Светозар Казанджиев, според когото всяко време носи своите трудни и своите добри страни.