Френски учебник по история обвинява ЦРУ за 11-ти септември
Секция: СВЯТ
22 Януари 2020 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Френски учебник по история обвинява ЦРУ за 11-ти септември

/КРОСС/ Френски издател се извини за наскоро пуснат на пазара учебник по история, в който пише, че атаките от 11 септември 2001 г. вероятно са били „организирани от ЦРУ", съобщи Би Би Си.

Текстът бе забелязан и огласен в социалните мрежи.

Издателят обяви, че написаното въобще не е трябвало да се появява. „Тази фраза, която озвучава теориите за конспирация, лишени от каквато и да било фактическа основа, никога не би трябвало да бъде използвана. Тя не отразява редакционната позиция нито на издателството, нито на автора", се казва в изявлението.

Учебникът на издателство Ellipses е описан като завършен курс по френска, европейска и световна история за XX век. Негов автор е Жан-Пиер Роше, преподавател по история и география, възпитаник на Института за политически изследвания (Sciences Po) в Париж.

Въпреки че учебникът е на пазара от ноември, едва когато дъщерята на учител в средно училище си купила копие, забелязала посочването на ЦРУ и веднага споделила откритието си във Фейсбук.

На страница 204 авторът обяснява контекста на създаването на терористичната групировка „Ал Кайда" и „четворната терористична атака от 11 септември 2001 г. срещу Ню Йорк и Вашингтон" (загинаха близо 3000 души). Там той пише: „Това глобално събитие - без съмнение, организирано от ЦРУ (тайни служби), за да наложи американското влияние върху Близкия изток - удари символите на американската сила на собствената им територия".

Написаното предизвика вълна от възмущение и въпроси от преподаватели, как е възможно подобен текст да се появи в учебник по история.