Дизайнерът Жан Пол Готие представи последната си колекция висша мода
Секция: Шоубизнес
23 Януари 2020 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дизайнерът Жан Пол Готие представи последната си колекция висша мода

/КРОСС/ Жан Пол Готие - ужасното дете на модата, представи последната си колекция в рамките на Парижката седмица на висшата мода, съобщиха световните информационни агенции. С това дефиле той отбеляза 50-годишната си кариера в света но модата.

Негови музи, сред които моделът Дита Фон Тийз и испанската актриса Роси де Палма, присъстваха на дефилето или участваха в него в театър Шатле. Шестдесет и седем годишният дизайнер оповести миналата седмица, че напуска света на модата, за да се залови с нещо ново.
Канадската манекенка Коко Роча показа умения, характерни за ирландските танци, докато топмоделите Карли Клос, Бела и Джиджи Хадид имаха специално поведение, свързано с всяко от носените от тях облекла. Това бе нещо необичайно за участието им в седмици на модата. Носена на ръце от двама голи до кръста мъже, Аманда Лиър също взе участие в дефилето.

Актрисата Беатрис Дал се появи облечена в дълга черна рокля и пушеше цигара, преди да хвърли фаса на подиума.

Дефилето започна с изнасяне на черен ковчег. Оттам излезе първата манекенка, облечена в бяло като кукла. Така висшата мода символично бе погребана, но нямаше съжаление, а радост, свързана с този празник, по време на който се изпи много шампанско. „Най-хубавото предстои", увери дизайнерът, без да разкрива бъдещите си проекти. За последното си дефиле висша мода той се върна към използване на корсети, раирани фланелки в синьо и бяло, рокли, съшити от колани, деконструирани джинси и панталони от плат деним.

„Има прекалено много дрехи - не ги хвърляйте, а ги рециклирайте", призова Жан Пол Готие.
Той накара мъжете да носят поли и да се гримират. Той революционизира модата, като бе сред първите дизайнери, в чиито дефилета участваха възрастни манекенки и жени с наднормено тегло или с татуировки. От първите си колекции той смесваше двата пола, различни епохи, арогантното поведение на бедни хора с това в луксозните квартали. „Аз съм дискретен в модата, докато той е провокативен", отбеляза наскоро Пиер Карден, при когото Готие е направил първите си стъпки: „Това е неговият стил".