Оставиха за постоянно в ареста "валиумния изнасилвач"
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2020 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оставиха за постоянно в ареста "валиумния изнасилвач"

/КРОСС/ Софийският градски съд остави за постоянно в ареста известния като "валиумния изнасилвач" Йохан Стелингверф. Нидерландецът е обвинен в две изнасилвания - на българка около Коледа и на унгарка през октомври миналата година.

"Не съм извършил престъпление", каза пред съда Стелингверф. Той заяви, че по време на престоя му в ареста е бил системно бит и тормозен. По негови думи от нидерландското посолство у нас опитали да облекчат ситуацията.

Въпреки твърденията на защитата за "чисто" свидетелство за съдимост, според съда, справка в Европейската система за съдимост показва, че през 2010 г. Стелингверф е бил осъден в Нидерландия на 5 години и 8 месеца затвор за изнасилването на две жени и за сексуално посегателство на трета. По-късно защитата обясни пред медиите, че Стелингверф е реабилитиран.

Друга справка показала, че той е обвиняем и по дело за измама и изнасилване в Малта. Докато тече производството, бил освободен, за да се върне в родната си страна с баща си, като поел ангажимент, че ще се върне за делото. Това обаче не се случило, защото бил задържан в България.

Според съда липсват и обективни данни за насилие срещу Стелингверф в ареста.

120 листа кореспонденция "по чата" с Йохан Стелингверф предоставила в СДВР една от жените, обвинили го в изнасилване. Виртуалните разговори бяха внесени от прокуратурата като допълнително доказателство.

По време на заседанието защитата цитира показания на унгарката, която твърди, че е жертва на нидерландеца. Двамата се запознали миналата година в Будапеща и имали интимен контакт. После продължили връзката си, като жената идвала няколко пъти в България, за да се види с него. Не стана обаче ясно как според нейните показания се развили отношенията им.

По-късно бяха прочетени и други откъси от показанията - жената разказала, че заявила на нидерландеца, че е категорично против садистичния и групов секс, за който той настоявал. Според нейните показания веднъж тя била приведена в безпомощно състояние от нидерландеца, била ударена по главата, осъществил полов контакт въпреки виковете и молбите и да спре. Унгарката споделила и за прорезни рани в областта на гърдите. Решила да се оплаче едва след като се наложило да посети редица лекари в Унгария заради нараняванията си, сред които нарушено зрение заради удара по главата. Идентифицирането на обвиняемия отнело време, защото според унгарката, Стелингверф ѝ се е представил с друго име.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.