Турция обвинява ЕС, че не е изпълнил задълженията си към Анкара
Секция: СВЯТ
23 Януари 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция обвинява ЕС, че не е изпълнил задълженията си към Анкара

/КРОСС/ Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу критикува Европейския съюз, като заяви, че те не са платили обещаните 6 млрд. евро, които са били обещани на Анкара като част от споразумението между нея и Брюксел за спиране на бежанската вълна, в следствие от гражданската война в Сирия. Това заяви Чавушоглу пред германския вестник Bild, като коментира отношенията на Анкара с ЕС, и ходовете на страната му в Сирия и Либия, пише турското проправителстено издание Daily Sabah.

Чавушоглу заяви, че ЕС не са изпълнили изцяло споразуменията от 2015 г., когато и двете страни се съгласиха да се справят заедно с бежанската вълна. Според министърът ЕС не е платил дори половината от сумата, която е трябвало да бъде изплатена още през 2016 г.

Според него германският канцлер Ангела Меркел е изиграла основна роля в подписването на споразумението и това е породило завист у другите страни-членки на ЕС. Чавушоглу похвали Германия за продължаващата подкрепа за сделката, като подчерта, че тя е допринесла за значителното намаляване на бежанския поток към Европа.

„Преди да подпишем сделката около 7 хил. бежанци влизаха в Гърция от Турция дневно", каза Чавушоглу. Сега този брой е само 57 души средно на ден, заяви той и допълни, че смята, че много страни от Източна Европа не искат да приемат бежанци, което поставя Берлин в трудна позиция.

Чавушоглу освен това обвини ЕС, че не е изпълнил договореностите за митниците с Общността, които са част от програмата по приемането на Анкара в нея. Въпреки това министърът изрази готовността на Турция да запази споразумението.

Мевлют Чавушоглу също така отбеляза, че 3,5 милиона турци живеят в Германия, което за Турция е спойката между Анкара и Берлин, като неговата страна подкрепя интеграцията на тези хора в германското общество.

От друга страна той изрази безпокойство, че Берлин подслонява и не преследва считаните за терористи от Анкара членове и поддръжници на движението на Фетхула Гюлен и „Работническата партия на Кюрдистан" (ПКК).

От друга страна турският дипломат приветства германската инициатива за Берлинската конференция за мир в Либия, където беше обсъдено прекратяването на военните действия в северноафриканската страна и постигането на примирие. В този конфликт Турция подкрепя признатото от ООН правителство на националното съгласие, което се бори със силите на Халифа Хафтар и кабинета в Тобрук. Чавушоглу отбеляза, че Хафтар все още не е отговорил дали наистина желае мир в Либия.

Попитан какъв е интересът на Турция в Либия, Чавушоглу заяви, че страната му иска само мир и стабилност. Той не говори за това дали има или не турски войници в Либия, като потвърди само, че Анкара засега е изпратила военни съветници в Триполи.

Чавушоглу говори и за офанзивата на сирийския президент Башар Асад в последния бастион на бунтовниците, подкрепяни от Анкара в страната, като заяви, че държавният глава предпочита военно решение на проблема, вместо политическо такова, за разлика от Турция.