България и Северна Македония с общи екологични и туристически проекти
Секция: Туризъм
23 Януари 2020 14:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Северна Македония с общи екологични и туристически проекти

/КРОСС/ Над 1,7 млн. лв. ще бъдат преразпределени по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП между Република България и Република Северна Македония 2014-2020 за финансиране на проекти в областта на опазването на околната среда и развитието на туризма в трансграничния регион между двете държави.

Средствата се отпускат след решение на Министерския съвет, който одобри промяна на програмата, предложена от Управляващия орган в резултат на извършен вътрешен анализ през м.г. В резултат неусвоен ресурс от приоритетна ос „Конкурентоспособност" се прехвърля към мерките, „Околна среда" и „Туризъм". Така ще се финансират повече проекти в тези области, подадени от бенефициентите по Втората покана за подаване на проектни предложения, които в момента са включени в резервния списък. Това ще допринесе и за постигане на заложените цели и пълното усвояване на финансовите средства по Програмата за периода 2014-2020 г.

С решението на правителството се разширява списъкът на допустимите бенефициенти по приоритетната ос „Техническа помощ", в резултат на което като такива се включват представители на централната и регионална власт.

В текста на програмата е отразена и промяната в наименованието на партниращата държава - Република Северна Македония.

Приета е и промяна в начина на представяне на финансовите показатели към Рамката за изпълнение на Програмата, които отразяват общия размер на допустимите разходи, представляващи сумата от европейското финансиране и съответстващото национално съфинансиране.