15 бебета в риск останаха при родните си семейства
Секция: Здраве
23 Януари 2020 17:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 бебета в риск останаха при родните си семейства

/КРОСС/ 245 деца в риск и техните семейства подкрепи Център за обществена подкрепа "За деца и родители" в Пловдив през 2019г.

От тях 15 новородени бебета останаха в родните си семейства, благодарение на съвместната работа с трите най-големи родилни отделения в Пловдив УМБАЛ „Пловдив", МБАЛ „Св. Мина" и АГ болница „Селена". Там специалистите консултират и подкрепят родителите, които се колебаят дали да се разделят с детето си, срещат се и с други членове на семейството. Те заедно установяват проблема и търсят решение. След като се приберат вкъщи, подкрепата продължава от 6 месеца до една година или докато семейството не бъде готово да се грижи самостоятелно за своето дете.

Подкрепа са получили 102 деца и семейства по програма „Предотвратяване на раздялата - Семейна подкрепа за сигурна грижа", насочена към семейства в риск да изоставят детето си. Посещават се семейства, включително в рисковите квартали и се разговаря с настоящи и бъдещи родители за проблемите им. Те получават съвети и подкрепа, когато е необходимо. Работи си със семейства в крайна бедност, родители на деца с увреждания и многодетни семейства.