Определиха НПО-тата, които ще участват в Съвета по съдебна реформа през тази година
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Януари 2020 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Определиха НПО-тата, които ще участват в Съвета по съдебна реформа през тази година

/КРОСС/ Днес в присъствието на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, заместник-министър Десислава Ахладова, членове на неправителствени организации и журналисти беше изтеглен жребий за определяне на НПО - членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. Представители на медиите изтеглиха на два пъти жребия с имената на НПО-тата, които ще са членове на Съвета през първо и съответно второто полугодие на годината.
Така през първото полугодие в Съвета ще членуват Фондация „Институт за пазарна икономика, Сдружение "Международен правен център - Интернешенъл Лигъл Адвайз Център", Сдружение „Клуб на адвокатите франкофони"; Сдружение „Център за съзидателно правосъдие" и Фондация „Български институт за правни инициативи". През второто полугодие членове ще са Фондация „Институт за пазарна икономика"; Сдружение „Център за съзидателно правосъдие", Фондация „Български институт за правни инициативи", Сдружение „Програма за развитие на съдебната система" и Сдружение „Национална мрежа за децата".
Жребият е в изпълнение на разпоредбата на чл.3, ал.5 от Постановление № 3 на Министерски съвет от 13 януари 2016 г., според която, когато на критериите за членство в Съвета отговарят повече от 5 неправителствени организации, те се определят в два различни жребия за срок от 6 месеца.
„Организациите, които не са избрани за съответното полугодие, могат да присъстват на заседанията на Съвета като наблюдатели, да се изказват и да изразяват становища по всички дискутирани теми", каза министър Кирилов след жребия и допълни, че следващото заседание на Съвета е насрочено за 28 януари.