България остава най-корумпирана държава в ЕС
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Януари 2020 07:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България остава най-корумпирана държава в ЕС

/КРОСС/ България остава страната с най-високо ниво на корупция в целия Европейски съюз, според годишния индекс за възприятие на корупцията на "Трансперънси Интенешънъл" за 2019 г. Страната ни получава 43 точки по скалата от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция.

Малко пред нас по този показател са Румъния (44) и Унгария (44).

Тенденцията е от 2012 г. да сме на последно място, като изключим може би една година, в която Гърция измести България от последното място, посочи Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници", пред БНР.

В световен мащаб страната ни се е изкачила от 77-о до 74-о място в класацията на „Трансперънси интернешънъл".

„Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса, което показва, че това е държавата (заедно с Нова Зеландия) с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията - тези две страни оглавяват класацията", отбеляза Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

Като цяло Западна Европа и ЕС са сред водещите страни по отношение на борбата с корупцията, посочва докладът. 14 от най-добре представящите се 20 държави в тазгодишния индекс са от Западна Европа и Европейския съюз (ЕС), включително девет държави само от ЕС.

Въпреки че е регион с най-добри резултати, със среден резултат 66 от 100, Западна Европа и ЕС не са имунизирани срещу корупцията.

Със 87 точки Дания е страната с най-висока оценка в региона, следвана от Финландия (86), Швеция (85) и Швейцария (85).

Дания, заедно с Нова Зеландия, държат първото място като държавите с най-ниско възприятие за корупция в света. Номер 3 е Финландия, номер 4 са Швейцария и Сингапур. Топ 10 допълват Норвегия, Нидерландия, Люксембург и Германия са с равни точки.

Тазгодишният индекс за възприемане на корупцията (CPI) разкрива, че повечето страни показват малко или почти никакво подобрение в борбата с корупцията.

Анализът също така показва, че корупцията е по-разпространена в страни, в които големите пари могат свободно да се вливат в избирателни кампании и където правителствата слушат само гласовете на богати личности с определени връзки, посочват от "Трансперънси".

Индексът класира 180 държави и територии според техните нива на корупция в публичния сектор, според експерти и бизнесмени. Повече от две трети страни имат резултат под 50 спрямо индекса на тази година със среден резултат едва 43 (толкова е резултатът на България). Подобно на предишните години, данните показват, че въпреки известен напредък, повечето държави все още не успяват да се справят ефективно с корупцията в публичния сектор.

В дъното на класацията са Сомалия, Южен Судан и Сирия с резултати съответно 9, 12 и 13. Тези страни са следвани отблизо от Йемен (15), Венецуела (16), Судан (16), Екваториална Гвинея (16) и Афганистан (16).

През последните 8м години само 22 държави значително подобряват оценките си в индекса, включително Гърция, Гвиана и Естония. За същия период 21 държави значително намаляват своите резултати, включително Канада, Австралия и Никарагуа. В останалите 137 държави нивата на корупция показват почти никаква промяна.