Личният печат на граф Игнатиев в изложбата “Памет за бъдещето” в НВИМ
Секция: КУЛТУРА
24 Януари 2020 08:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Личният печат на граф Игнатиев в изложбата “Памет за бъдещето” в НВИМ

/КРОСС/ Артефакти, дарени през изминалата година, представя Националният военноисторически музей (НВИМ) в годишната изложба „Памет за бъдещето"
„Това е традиционна изложба и традиционно с нея отваряме своят експозиционен изложбен прочит на националната история всяка година. Надявам се, че това е един достатъчно уважителен жест към всички онези, благодарение на които музеят днес притежава богат фонд. Това са хората, които винаги са до нас с онова, което решават да ни предоставят и да го направят част от големия разказ за българската армия и българската история", заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова.

Изложбата включва част от близо 900 реликви на емблематични за българската история личности, дарени от техни наследници, както и техника и снаряжение, получени от военните формирования в страната.Тази година музеят в София, защото всяка една от структурите и останалите три музея правят подобни изложби, в които представя онова, което е получил през годината, има придобити 885 дарения, които са сравнително балансирано - нито много, нито малко. Около петдесетина са дарителите ни и всеки един е представен в изложбата с част от нещата, които е дарил", каза доц. Пенкова. Тя посочи, че тези предмети са от изключително широк времеви отрязък - от Средновековната българска държава, до настоящите дни на българската армия с предметите, дадени им от контингенти, които се връщат от чужбина.
Сред експонатите са монета на цар Иван Александър, личният печат на граф Игнатиев - един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, комплект с принадлежности за обозначаване на военни части и позиции на ген. Михаил Савов -военен министър в 6 правителства и помощник-главнокомандващ на Българската армия в Първата балканска война, дарени от неговия внук Михаил Беров. Любопитство предизвикват и пистолет „Парабелум", кал. 7.65 мм с герба на Царство България, български медал за Първата световна война с разрешение за носене и свидетелство, връчени на германеца Рудолф Мюнх, цев, заключващ механизъм и патрони от намерения в землището на село Марица през 2018 г. самолет Месершмит 109 Г6, както и нагайка с животински крак на полк. Димитър Младенов, запазил от обезоръжаване и обкръжение войските на Прилепския гарнизон през септември 1944 г. Съвременното битие на Българската армия е представено чрез вещи на главния сержант на 26-и военен контингент в Афганистан старшина Ивелин Инджов.

При откриването на изложбата този следобед бяха връчени и дарителски грамоти. /