Председателите на Евросъвета и ЕК подписаха споразумението за Брекзит
Секция: СВЯТ
24 Януари 2020 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Председателите на Евросъвета и ЕК подписаха споразумението за Брекзит

/КРОСС/ Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, подписаха споразумението за британското напускане на ЕС. Това съобщи тази сутрин в Туитър Фон дер Лайен.

Отваряме пътя към ратификацията на споразумението от Европейския парламент, написа тя. Предстои гласуванe на пленарна сесия на Европейския парламент в Брюксел на 29 януари. След като получи вота на парламента, Съветът ще го одобри чрез писмена процедура.

Вчера сделката беше одобрена в Комисията по конституционни въпроси на Европарламента. Повечето депутати от комисията определиха деня като „тъжен", но не губят надежда, че има възможност и за връщане обратно, за което има член 49 в договора на ЕС.

Мартина Андерсън от групата на Европейската обединена левица/Северна зелена левица и член на северноирландската партия „Шин Фейн" заяви, че Брекзит е несъвместим със Споразумението от Разпети петък за мир в Северна Ирландия:

„Това, което искам да кажа на колегите и приятелите тук, е, че трябва да останете бдителни. Разделението на Ирландия е проблем не само за ирландския народ, но и за Европа. На него трябва да се сложи край".

Андерсън се надява Ирландия да се обедини и по-късно да изпрати свои депутати в Европейския парламент.