Хотели са изправени пред затваряне в курортния комплекс "Чифлик" край Троян
Секция: Туризъм
24 Януари 2020 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хотели са изправени пред затваряне в курортния комплекс "Чифлик" край Троян

/КРОСС/ Хотели са изправени пред затваряне в курортния комплекс "Чифлик" край Троян. Причината - спряна питейна вода от близо една година. Това обрича местния хотелиерски бизнес на фалит. Девет хотелиери са се обединили и са написали писмо за пореден ВиК проблем.

Проблемът е доста отдавна, но от месец юли 2017г. питейната вода при нас е спряна. Това е направено от фирма, която се счита за собственик на водопреносната мрежа. Тези действия идват в отговор на нашите искания да се направи законно ВиК дружество, каквото в курорта няма. Ние искаме да има регламентирана държавна цена на водата, както и качеството й да бъде следено, разказва хотелиер.

Към този момент в курорта има незаконно ВиК дружество покровителствано от Община Троян и Басейнова дирекция, като самото то няма никакви документи за собственост върху водопровода. Въпреки това, то събира такси от всички нас и това трупа пропуснати ползи за може би повече от 1 млн лева, които ние плащаме на това частно дружество. То решава кога и кой ще има вода, обясни Григорий Костов, хотелиер.

Ралица Немска също казва, че от две години и половина няма вода. Красимира Михайлова е друг потърпевш без достъп до вода. Тя разказва, че има разрешителни за топла и студена вода, но тръбата била срязана.

Не знам защо господата постъпват така и защо никой не им търси отговорност, пита Красимира Михайлова.

Ние няма как да продаваме вода, защото не сме ВиК оператор. Това съоръжение е наша собственост и ние го поддържаме единствено и само за целите на нашия хотел. Имаме разрешително до 2026 година, казва Владимир Владов, управител на фирмата-собственик на водопровода.

Търсим вариант за водовземането, но единият вариант не е одобрен от Национален парк „Балкан" защото реката попада в защитена зона. Има и други опции за които се консултираме, казва Бистра Чолакова, зам.-кмет на Троян.