БАБХ потвърди наличието на химикали в биодомати
Секция: ИКОНОМИКА
24 Януари 2020 11:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ потвърди наличието на химикали в биодомати

/КРОСС/ След проверката на БТВ, при която в биодомати бяха намерени пестициди, от Агенцията по храните заявиха, че от друга партида на същите домати също е установено наличие на химикал. Това съобщи пред БТВ Кремена Стоева от БАБХ. Тя поясни, че са открити 4 нови пестицида, което прави общо 9 веществата, открити в доматите, заедно с проверката на БТВ. Дори количествата при второто изследване са доста по-големи, макар и допустими и безвредни, поясниха от агенцията.

При биопродуктите не би трябвало да има никакви пестициди, понеже и цената за качеството им е 8 лв. за кг. Логото върху етикета би трябвало да гарантира спокойствие за потребителя.

Екипът на БТВ посети три столични магазина и на случаен принцип избра биопродуктите. Стоката бе предадена в акредитирана лаборатория. Една част от пробата се изследва, а другата част се замразява и в последствие, ако е необходимо, може да се направи втори анализ.

В 10-годишната практика на тази лаборатория са хващани различни злоупотреби под етикет БИО. Резултатите са категорични - 6 от продуктите са чисти, но в БИО доматите, които струват 8 лева за килограм, се откриват следи от 5 пестицида. Произходът на доматите е Гърция, но зад етикета стои българска компания и българска фирма за сертификация.

От Агенцията по храните заявиха, че Министерството на земеделието ще направи необходимите проверки и евентуални санкции на производителя.

Фирмите, които са сертифицирали и опаковали продукта нарекоха случая прецедент в тяхната практика. Не отрекоха наличието на пестициди, но бяха категорични, че разследването ще покаже къде е грешката. Те са иззели и проби, които са дадени на частна сертифицирана лаборатория.

Има си определени практики, които трябва да бъдат приложени и това се следи и анализът за непозволени вещества е допълнителна гаранция. Наистина има пестициди, които са открити в тези домати - 9 са, количествата, в които се намират не са толкова високи, но е факт че ги има. Ние сме задължени да правим годишен контрол, инспекция на предприятия, стопанства, където става производството, преработката и търговията, всички етапи подлежат на сертификацията. В случая става дума става за внесена продукция, вътрешнообщностна доставка. Става дума за това, че тя вече идва със сертификат, т.е. вътрешна фирма е издала сертификат, заяви Красимир Кунчев - изпълнителен директор на "Балкан биосерт". Ако се докаже и те не са био, ще се наложи десертификация на тази партида, добави той.

Внесеното количество е 518 кг, което е и изкупено, заяви Росица Телкеджийска - ръководител производство и продажби в "ТЕЛ-СИ" ЕООД.

У нас тези фирми имат 7 продукта на пазара и в един е намерено нарушение. Те гарантираха, че подобно нещо няма да се случи, а в личната им продукция при изследванията не са намерени никакви вещества, които да нарушават изискванията за биологична продукция.