Румен Радев заедно с българската общност в Израел на премиера на филм за спасяването на евреите
Секция: ПОЛИТИКА
24 Януари 2020 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев заедно с българската общност в Израел на премиера на филм за спасяването на евреите

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев присъства в Тел Авив на премиерата на филма „Следващото поколение" заедно със стотици представители на българската общност в Израел. Филмът на българския режисьор Димитър Гочев е посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война и техните наследници. Със срещата с българската общност приключи и посещението на българския държавен глава в Израел по случай отбелязването на 75-ата годишнина от освобождаването на Освиенцим и Деня за възпоменание на Холокоста.

Осъзнавам колко сме щастливи българите с подвига на нашите предшественици, които със спасяването на своите приятели, съученици и съседи евреи, са ни спестили страшната морална дилема да се запитваме, както много други европейски народи днес, дали подобно спасение е било изобщо възможно, подчерта Румен Радев след края на прожекцията.

Държавният глава заяви, че България има своето заслужено място в сърцата на българската общност в Израел и е от изключително значение споменът за спасяването на българските евреи да бъде предаден и на следващото поколение.

Преди прожекцията на филма видеообръщение по повод премиерата отправи президентът на Държавата Израел Реувен Ривлин. На премиерата присъства и ген.-лейт. /о.р./ Габи Ешкенази, началник на Генералния щаб на Израелските отбранителни сили от 2007 до 2011 г., чието семейството също е сред спасените български евреи.