Украйна е намаляла с 11 млн. души в сравнение с 2001 година
Секция: СВЯТ
24 Януари 2020 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна е намаляла с 11 млн. души в сравнение с 2001 година

/КРОСС/ След последното преброяване през 2001 г. Украйна е загубила над 11 милиона души поради миграцията, анексията на Крим и войната в източната част на страната, заяви правителството.

Според правителствено проучване около 37,3 милиона души живеят на територии, контролирани от Киев и които не включват Крим или контролирани от сепаратисти зони, заяви министърът без портфейл Дмитро Дубилет.

„За съжаление, данните не включват хора, които трайно живеят в чужбина и на окупираните територии. Това е броят на хората, които са физически в Украйна", каза той. От този брой 20 милиона са жени, а малко над 17 милиона са мъже, сочи представеният от Дубилет доклад.

Последното официално преброяване на населението е проведено през 2001 г. и тогава бяха отчетени 48,5 милиона жители в бившата съветска република.
В допълнение към загубата на няколко региона, такъв рязък спад на населението се обяснява с миграцията на украинци, заяви Глиб Вишлински, директор на Центъра за икономическа стратегия в Киев.

Според изследванията на центъра около 6,3 милиона украинци са напуснали родината си от 2001 г. насам, каза той и предупреди за спад в раждаемостта. Според проучването украинците предимно мигрират в Полша и Русия.