Уникални изпълнители в битка за „Грами“
Секция: Шоубизнес
24 Януари 2020 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникални изпълнители в битка за „Грами“

/КРОСС/ Забравете попа и рапа. От Били Айлиш до "Бон ивер" и Росалия - водещите претенденти за предстоящите награди "Грами" преобръщат традиционните музикални жанрове "наопаки" с поразителен фюжън от стилове, предаде Ройтерс.
Тийн сензацията Били Айлиш, самоуверената рапърка с пищни форми Лизо и кънтри рапърът с хомосексуална ориентация Лил Нас Екс са начело в списъка с номинации за водещите музикални отличия, фаворитизиращ жените и "новобранците" пред утвърдени звезди като Тейлър Суифт, Ед Шийран и Брус Спрингстийн.

Въпреки че през 2017 г. рапът и ритъм енд блусът надминаха рока като водещ музикален жанр в САЩ, тазгодишната надпревара за четирите топ отличия "Грами" - албум, запис, песен на годината и нов изпълнител, ще бъде между артисти, които не се вписват в обичайните етикети.


Точно такъв е случаят с 18-годишната Били Айлиш, за която 2019 г. беше изключително успешна с хитове като "Bad Guy" и "All the Good Girls Go to Hell" от албум, записан заедно с брат й Финиъс в дома му в Лос Анджелис.

"Това, което Били прави, е уникално. Тя попада в странен неопределен жанр, включващ множество разнообразни елементи - алтернативна музика, рок, поп, алт-поп", казва Мелинда Нюман от сп. "Билборд".
Били Айлиш е с шест номинации за наградите "Грами", сред които за албум, запис и песен на годината, и най-добър нов изпълнител.

Тридесет и една годишната Лизо, която по образование е флейтистка, води с осем номинации за отличията в категории, включващи ърбан, ритъм ен блус и поп.

Двадесетгодишният "новобранец" Лил Нас Екс, който е с шест номинации, миналата година постави рекорд в класацията на "Билборд" за сингли с кънтри рап парчето "Old Town Road", записано в сътрудничество с изпълнителя на оригиналната песен Били Рей Сайръс.

С номинации за албум на годината са също "Normam F***ing Rockwell" на Лана дел Рей, чийто стил варира от оркестрален поп до психеделик рок, и "I,I" на "Бон ивер", включващ близо 50 музиканти.

Претендентите в категорията за най-добър нов изпълнител покриват почти всеки жанр - от испанката Росалия, която черпи вдъхновение от фламенко до регетон, до британката Йола, описваща се като кънтри-соул певица, и групата "Танк енд дъ Бангас", смесваща рок, соул, хип-хоп и речитатив.

Най-големите губещи в тази ера на разнообразието са носителката на десет награди "Грами" Тейлър Суифт, която за втора поредна година не е сред номинираните в категориите за албум и запис въпреки успеха на тавата й "Lover". Събралите се отново "Джонас брадърс" получиха само една номинации, а ветерани като Брус Спрингстийн и Мадона - нито една.

Наградите "Грами" ще бъдат раздадени за 62-ри път на 26 януари в центъра "Стейпълс" в Лос Анджелис.

Междувременно агенциите насочват вниманието си към скандала, разразил се след отстраняването на Дебора Дуган - президентката на Националната звукозаписна академия, която присъжда наградите "Грами". Дуган беше отстранена заради лошо поведение на 17 януари - само пет месеца, след като стана първата жена, назначена на поста.

След отстраняването си Дебора Дуган подаде жалба пред комисията за равни възможности за заетост в САЩ, оплаквайки се, че е била жертва на сексуален тормоз. Дуган освен това нееднократно заяви, че звукозаписната академия е "мъжки клуб", обслужващ приятелски интереси, както и че номинациите за наградите "Грами" са "нагласени". В отговор от академията окачествиха твърденията на Дебора Дуган като "изопачени, фалшиви и подвеждащи".