РКИЦ организира кинопанорама, посветена на Великата отечествена война
Секция: КУЛТУРА
24 Януари 2020 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РКИЦ организира кинопанорама, посветена на Великата отечествена война

/КРОСС/ Руският културно-информационен център организира Кинопанорама, която е посветена на подвига на многонационалния съветски народ в годините на Великата Отечествена война. Прожекциите ще се провеждат всеки четвъртък в 18.30 в Малката зала на Руския културно-информационен център през цялата 2020 година.

2020 година е юбилейна година на великия празник - 75-та годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

Това е празник, който ни дава възможност да се гордеем с подвига на своите бащи и деди и още веднъж да се поклоним на онези, които защитаваха нашата свобода, чест и достойнство, правото да живеем, да се трудим, радваме и творим за благото на Отечеството.

Рамо до рамо против фашизма са воювали руснаци и украинци, белоруси и молдовани, грузинци и узбеки, народите на Съветския съюз и много европейски страни.  САЩ и Великобритания, откривайки втория фронт, са помогнали да се ускори и приближи датата, която днес е велик празник за всички.

Филмите, представени в програмата на Кинопанорамата, правдиво показват героичната и трагична епопея, трудните етапи на първите дни от войната и радостта от Победата. Вие ще видите киноленти, които са заснети буквално в първите дни на войната, филми от съветския период, както и ново руско кино. Зрителита ще могат да гледат филмите не само на световно известни режисьори, такива като Михаил Ром, Сергей Бондарчук, Юрий Озеров, Елем Климов, Лариса Шепитко, Михаил Калатозов, но и от други автори, които в своите кинопроизведения отразяват суровата правда на онази трудна и жестока борба. Много от тези киноленти са получили престижни награди на руски и международни кинофестивали в Кан, Венеция, Берлин, Карлови Вари, Сан Франциско, на други известни и престижни кинофоруми от цял свят. Освен това в този каталог са представени филми, които ще бъдат показани за първи път на нашите зрители.

В Кинопанорамата, посветена на 75-та годишнина от Победата във Великата отечествена война, има шест рубрики:

- «Мосфилм» представя;

- «Ленфилм» представя;

- Киноклуб «РУСИЯ»;

- Документален екран;

- Неизвестни филми за войната;

- Нови филми за войната.

Входът е свободен.