Стефан Бурджев: Ескалацията на водната криза е заради политическото късогледство на ГЕРБ
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2020 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стефан Бурджев: Ескалацията на водната криза е заради политическото късогледство на ГЕРБ

/КРОСС/ "Дебатът за вота на недоверие днес се проведе при изключително сериозен обществен интерес. В него преобладаваше съдържанието и политическите аргументи. Нямаше много нападки и кресливи реплики. Изговориха се много важни за българските граждани неща". Така оцени проведения дебат в Народното събрание Стефан Бурджев, народен представител от ПГ "БСП за България, пред Канал 3.

"Ескалацията на тази криза, която е на гърба на перничани, можеше да бъде предотвратена, ако го нямаше това политическо късогледство да не се вдига шум преди местните избори, а се бяха взели навременни и адекватни мерки от местните политически ръководители на ГЕРБ. Това и те го признаха днес", каза още Бурджев. Според него се е загубило и много време в отричане от страна на управляващите, че ситуацията в Перник е сериозен проблем. Той подчерта, че отговорността за тази екологична и социална криза е изцяло тяхна.

"Правителството на ГЕРБ досега е инвестирало 3 млрд., когато изготвя Стратегията за водите. Тогава има 60% водозагуби в цялата водопреносна мрежа в страната. Според отчет на Министерството на регионалното развитие сега имаме 61%. Явно тези пари са ги инвестирали в увеличаването на водоразхода с един процент", коментира депутатът от левицата.

Бурджев апелира тази криза да не се разглежда като гасене на пожар и свършване на работата на парче, а да се разглежда като комплекс от взаимовръзките и отношенията между обществените сектори и системи - трябва да се гледа цялостната картина при решаването на този проблем.

"Имаме опасения за състоянието на стената на язовир "Бели Искър" и предлагаме конкретни мерки, които вече сме представили", сподели още Стефан Бурджев.