Коронавирусът плъзна в половин свят, броят на жертвите се увеличава
Секция: СВЯТ
25 Януари 2020 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът плъзна в половин свят, броят на жертвите се увеличава

/КРОСС/ Петнадесет души са починали от коронавируса в китайската провинция Хубей, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на съобщение от днес на китайските власти. Така общият брой на починалите от вируса е вече 41 души.

Китайските власти започнаха голяма операция по поставяне на 13 града в Хубей с над 40 млн. души под карантина, за да попречат на разпространението на вируса. По последни данни броят на заразените с вируса е 1287 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на китайската Национална комисия по здравеопазването.

450 лекари от китайската армия пристигнаха късно снощи със самолет в град Ухан. Част от тях са с опит в борбата с еболата и Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Почти всички жертви на новия вирус са в Ухан, провинция Хубей. Вирусът се разпространи в други азиатски страни, Франция и Съединените щати.

Франция потвърди три случая. Двама от заразените са в болница в Париж, а третият - в Бордо, Югозападна Франция.

Френската министърка на здравеопазването Анес Бюзен заяви вчера на пресконференция, че властите потвърждават два случая на коронавирус във Франция. В отделно изявление министерството на здравеопазването съобщи за трети случай. Третият заразен е роднина на един от първите двама заболели от вируса.

По-рано благотворителната организация СОС Медсан заяви, че е полагала медицински грижи за един от заразените - пациент от китайски произход, който е проявил симптомите на треската и който е заявил, че е бил в контакт с хора от Ухан. 

Бюзен заяви, че 48-годишният мъж се е завърнал във Франция преди два дни след пътуване в Китай, което е включвало и посещение на Ухан. Пациентът е изолиран, за да няма контакт с външния свят. Той е в добро състояние, заяви министърката.

През последните часове Австралия и Малайзия също обявиха случаи на коронавирус. В Малайзия са 3. Заразените са роднини на 66-годишен мъж, за когото сингапурските здравни власти са потвърдили, че е болен от вируса.

В Австралия заразеният засега е един. Той е около 50-годишен китайски гражданин, пристигнал в австралийския щат Виктория от китайския град Гуанчжоу на 19 януари, заяви министърката на здравеопазването на Виктория Джени Микакос.

"Важно е да се отбележи, че няма причина за паника сред обществеността. Пациентът е изолиран и за него се полагат медицински грижи", изтъкна Микакос.

Пациентът е в стабилно и не особено сериозно състояние, заяви Анджи Боун, представителка на здравните власти на Виктория.