Седмица след взрива във Варна: Върнаха ли се по домовете си хората от засегнатите жилища?
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Януари 2020 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седмица след взрива във Варна: Върнаха ли се по домовете си хората от засегнатите жилища?

/КРОСС/ Блокът във Варна, в който избухна взрив и загинаха двама души, е със сериозни поражения. Достъпът до 14 от апартаментите е ограничен, липсват носещи стени, електрическите инсталации са стопени, засегнати са междуетажни конструкции, има и пукнатини. 

За 12 от апартаментите има заповед да не бъдат обитавани. Живущите все още нямат яснота какво се случва с техните домове. „Няма срокове за връщане, както и липсват експертизи за това какви са конструктивните проблеми и защо сме извън жилищата си”, обясни собственичката на апартамент в пострадалия блок Сашка Желязкова.

„Не познавам Веселин и недоумявам как нормален човек би направил подобно нещо. Сами няма да успеем да се справим с нанесените щети в апартамента”, каза синът на една от най-тежко пострадалите жени от взрива.

Седмица след взрива Искра Урумова разговаря с жената, с която е живял смятания за извършител бивш полицай Веселин Димитров. 

„Който го види винаги може да каже, че е много внимателен и интелигентен човек, но на практика това е фалшиво лице и няма нищо общо с истинската действителност”, казва Антоанета.

Антоанета знае, че има много жени в нейното положение. Признава, че усещането за безпомощност на жертвите е много силно, особено когато околните са безучастни, въпреки че знаят за проблема.

„Ако в дадено жилище се чува силна музика късно вечер, съседите ще сигнализират в полицията и ще подадат сигнал че се вдига шум. Обаче ако чуят, че има семеен скандал - казват, това си е техен проблем”, споделя още Антоанета.