Драгомир Стойнев: Това вече не е политическа криза, а системна криза
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2020 13:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев: Това вече не е политическа криза, а системна криза

/КРОСС/ ГЕРБ са готови на всичко, за да си изкарат докрай мандата и заради това страдат хора

„Тази криза не се дължи на природно бедствие, а на политическо безхаберие и желанието на политиците от ГЕРБ да прикрият тази криза, защото има избори“. Това каза Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ „БСП за България“, пред БНТ. „Нека се поставим на мястото на тези хора – в 21 век, какви затруднения имат, риск от епидемиизаради това, че от ГЕРБ решиха да не казват на перничани, че има проблем и че трябва да има режим. Защо – защото има избори и те трябва да останат във властта и да се възпроизведат“, продължи той. Според него освен политическо съгласие за вината на ГЕРБ, има и обществено съгласие.

„Постоянно живеем в кризи – лятото беше чумата, сега водата. Това вече не е политическа криза, а системна криза“, каза още Стойнев.

Той отбеляза, че живеем в държава, в която управляващите не знаят какво се случва. „Те не знаят, че предстои водна криза в Перник. Не знаят, че даден ТЕЦ гори боклуци без разрешително. Те не знаят, че във водопроводната мрежа на Свищов се полагат тръби, които са за напояване, а не ВиК тръби. Те не знаят, че един бизнесмен в продължение на 4 години не си плаща данъците и в хазната липсват 210 млн. За какво са ни нужни тогава тези управляващи, когато те вървят след събитията?“, попита зам.- председателят на парламентарната група на БСП.

Той припомни, че в този мандат на парламента е започнал с вот на недоверие на тема корупция. „Вчера излязоха данни, които потвърждават, че България остава на първо място по корупция. Вторият вот на недоверие беше на тема здравеопазване – управителят на НЗОК съобщи, че има организирана схема за източване на Здравната каса. Следващият вот – на тема вътрешен ред и сигурност. Всяка вечер по новините сме свидетели на жестоки криминални хроники. Сега околната среда е тема номер 1 и ГЕРБ не правят абсолютно нищо в тази сфера“, посочи Драгомир Стойнев.

Според социалиста видимите резултати от управлението на ГЕРБ са Перник и язовир „Студена“. Той е на мнение, че за да няма още подобни случаи, това правителство трябва да подаде оставка. „Досега те не са изкарали докрай нито един мандат и са готови на всичко да изкарат този. Но заради това страдат хората и ние считаме, че не може да се продължава да се управлява по този начин“, заяви Стойнев.