Ивайло Калфин: Водната криза в Перник е замитане на проблемите
Секция: Интервюта
25 Януари 2020 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ивайло Калфин: Водната криза в Перник е замитане на проблемите

/КРОСС/ "На кризата не трябва да гледаме като на нещо неизбжно, тя може да бъде избегната, в световен мащаб". Това мнение изрази в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ бившият министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„В България, ако има такава криза, тя ще дойде първо по-късно, с по-малък ефект, но при всички случаи по време на криза хората обедняват, още повече се отваря разликата между малко хора, които през кризата печелят и много хора, които се мъчат да оживеят в кризата. Това биха били ефектите, много по-малко възможности в държавата.”, посочи Калфин.

„Мисля, че не трябва да се плашим и не трябва да плашим хората, няма криза, която да се е задала на хоризонта и да я чакаме да дойде тази година или следващата”, изтъкна той.

Калфин коментира и водната криза в Перник: „Това в Перник показва, извинявайте за думата, мърлявщина. Това е замитане на проблемите. Да поддържаш една инфраструктура, сигурно не можеш да режеш лентички и не е толкова видимо, че ще построиш километър магистрала. Но отново казвам, това е критичната инфраструктура, доставката на вода, на електроенергия, на пътища, което е сигурността на държавата”.

По думите му, държавата чака да се случи някаква трагедия, за да се сети, че трябва да се поддържа това, което е построено. По въпроса за вота на недоверие, който предстои да бъде гласуван през следващата седмица Калфин коментира: „Аз съм казвал и ще кажа, работих добре, докато работех в правителството на ГЕРБ, имах свободата, която беше дадена на „АБВ”, да вършим нещата в сферата, в която работих и то мисля, не зле”.

„Сега бих подкрепил вота в парламента, защото действително това е символ. И това не е само Перник, и това не е само този сектор, по какъв начин въобще се управлява държавата, с основни нейни артерии, които би трябвало да бъдат жизнени”, каза още Ивайло Калфин.