Румен Петков е в Ирак, където се срещна с Хасан Шуерд Хамдани
Секция: ПОЛИТИКА
25 Януари 2020 16:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков е в Ирак, където се срещна с Хасан Шуерд Хамдани

/КРОСС/ Румен Петков е в Ирак, където се срещна със зам.-председателя на иракската парламентарно представена политическа сила „Ал-Уатани“ Хасан Шуерд Хамдани

Председателят на ПП АБВ Румен Петков е в Ирак, където се срещна с един от найярките политици в арабската държава днес – зам.-председателя на иракската парламентарно представена политическа сила „Ал-Уатани“ Хасан Шуерд Хамдани.

Срещата бе в централата на иракската партия, където Хамдани приветства гостите си с добре дошли, като политическа партия от държава с огромни традиции в приятелското отношение с Ирак. Зам.-председателят на „Ал-Уатани“ подчерта заслугите на България за изграждането на инфраструктурата в държавата за подготовката в различни сфери на хиляди иракски специалисти. 

Румен Петков от своя страна благодари на Хасан Шуерд Хамдани за срещата и отделеното време. Той посочи позицията на ПП АБВ, като каза, че приоритетите във взаимоотношенията между двете държави трябва да са свързани с възобновяване на традициите за подготовка и обучение на иракски студенти в българските ВУЗ-ове, с възстановяване на икономическите отношения.

Петков подчерта, че съдбата на Ирак трябва да бъде в ръцете на народа на Ирак, който трябва да направи своя избор за бъдещето. Председателят на ПП АБВ добави, че възобновяване на отношенията трябва да има също в сферите на туризма и енергетиката – България е участвала в изграждането на цялата енергийна система на Ирак.

В рамките на срещата Петков и Хасан Шуерд Хамдани за разговаряха за исторически богатите взаимоотношения между България и Ирак и възможностите за богато бъдеще във взаимодействието между двете държави. Председателят на ПП АБВ отправи покана към зам.-председателят на „Ал-Уатани“ за посещение в България, която той прие с готовност.

Двете страни се договориха диалогът между политическите сили да продължи и занапред в името на възстановяване на отношенията между двете държави. Петков изрази позицията, че е абсолютно недопустимо на територията на суверенен Ирак други държави да решават конфликти помежду си. Той пожела мир, успех и просперитет на приятелския иракски народ.

В срещата днес от наша страна участва също Анастас Терзобалиев, съветник в ПП АБВ по отношенията с Близкия изток и арабските страни.