Китаец купи бижута за 90 000 евро на летището в Истанбул
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Януари 2020 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китаец купи бижута за 90 000 евро на летището в Истанбул Цената на покупките е от 2,5 до десетки хиляди евро

/КРОСС/ Рекорд по харчене на пари на новото летище в Истанбул принадлежи на купувач от Китай, който платил 90 000 евро за бижута.

В десетката от държави, гостите от които най-често обичат да пазаруват, докато чакат полет, са Китай, Русия, Германия, Украйна, Иран, Ирак, САЩ, Франция, Обединеното кралство и държави от Близкия изток.

Продажбите на парфюми, козметика и продукти за грижа за кожата на летище Истанбул представляват до 50% от оборота. На второ място са аксесоари и текстил, на трето - хранителни продукти, включително шоколад. Освен това пътниците на летището в Истанбул купуват около 3000 тона турски продукти дневно: лукум, баклава, масло, сирене.

Гостите от Китай предпочитат най-вече средствата за грижа за кожата и парфюмите. Туристите от Германия най-често купуват тютюневи изделия. Руснаци, украинци и иранци - парфюми.

Цената на покупките е от 2,5 до десетки хиляди евро.

Например един от гостите от азиатска държава купи крем за кожа на стойност 3500 евро на летището в Истанбул. Турист от една от страните от Близкия изток закупи часовник на стойност 50 000 евро.

Разходите при руснаците са средно около 40-45 евро на човек. Най-често скъпите покупки на стойност от 1000 евро нагоре се извършват от туристи от Китай, Близкия Изток, Югоизточна Азия, САЩ и Великобритания.