Сиртуин диета – отслабване с шоколад и вино
Секция: Здраве
26 Януари 2020 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сиртуин диета – отслабване с шоколад и вино Адел е сред привържениците ѝ

/КРОСС/ Започването на диета сигурно е част от плановете ви за 2020 г. Едни може да целят отслабване, други натрупване на мускули или просто спортуване за здраве. Каквото и да изберете, няма да сгрешите, но все пак ви трябва някаква мотивация. Какво ще кажете за любимата ви звезда?

Адел е най-пресният пример на изпълнителка, която изуми феновете си през изминалата година. Първо се разведе и започна нов живот, след което отслабна драстично. Някои недоброжелатели веднага я заклеймиха като болна, но истината е, че певицата се чувства отлично с 25 килограма по-малко и зад това се крие желанието ѝ да води по-здравословен начин на живот.

Ако още се чудите как да пречистите тялото си след серията от празници или по-скоро продължавате да се тъпчете и не спортувате, време е да промените нещо. Сиртуин диета, на която певицата е голяма привърженичка. Създадена от Ейдън Гогинс и Глен Матън преди много години, тя е актуална и днес, когато всеки втори има проблеми с метаболизма и наднормено тегло (подобно на Адел в един от периодите ѝ на слава).

Какво представлява диетата Сиртуин?

Звучи налудничаво, но при нея е позволена консумацията на шоколад и червено вино, но с мярка. Другото нещо, което диетолозите препоръчват, са храни, които активират производството на белтъчините сиртуини. Чрез тях мазнините „изгарят“ по-лесно и неслучайно ги наричат протеините на дълголетието.

Въпросната диета е с продължителност от 3 седмици. През първата препоръчителният дневен прием на храна не бива да надвишава 1 000 калории. Това означава, че има само едно пълноценно хранене. Хубаво е да се пие и сок, богат на сиртуин (поне 3 пъти дневно).

Следващите две седмици калорийният прием достига 1 500. Вече са разрешени три пълноценни хранения – предимно меса със зеленчуци. От горепосочения сок се пие само един път на ден.

Продукти за първата седмица

За да си набави сиртуин, в менюто на човек трябва да преобладават зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове, маслини, зехтин, червен лук.

Шоколадът, който се консумира, трябва да е поне с 85% какао. А що се отнася до виното – най-добре до една чаша. Въпреки че двете са позволени, трябва да прецените количеството им според калориите.

Продукти за втора и трета седмица

Позволени са немазни животински продукти като млечни и морски дарове, както и зърнени храни – предимно елда.

Месото не съдържа сиртуин, но не бива да се изключва от менюто. Просто трябва да се комбинира с храни, които са богати на протеина. Такива са целината, зелето, спанакът, руколата, магданозът, цитруси и горски плодове; ядки, елда и сьомга.

Кои са ползите от диетата Сиртуин?

Чрез храненето по този начин сте сити и имате повече енергия, метаболитните процеси в тялото се подобряват и това спомага за топенето на мазнините.

Според създателите на въпросната диета, за три седмици човек трябва да отслабне до 3,5 кг, като само през първата ще се раздели с около кило и половина.

Има ли недостатъци Сиртуин диетата?

Колкото и да сте стриктни, диетата е само 3 седмици, след което трябва да продължите да се храните по някакъв начин. Не е препоръчително да удължавате срока, съветват диетолози. Много от тях са на мнение, че тази диета има временен ефект и помага за пречистване, но и не води до по-здравословни навици. Въпреки това, много хора я използват, за да свалят някое излишно килце.