Запис на Тръмп може да е доказателство в процеса по импийчмънт
Секция: СВЯТ
26 Януари 2020 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Запис на Тръмп може да е доказателство в процеса по импийчмънт

/КРОСС/ На записа се чува как американският президент казва, че САЩ трябва да се отърват от посланика в Украйна

Президентът Доналд Тръмп е записан по време на частна среща през април 2018 г., на която казва, че САЩ трябва да се „отърват“ от тогавашната посланичка на страната в Украйна Мари Йованович. Това става ясно от видео, предоставено от адвоката на Лев Парнас, съдружник на личния адвокат на президента Руди Джулиани, предаде Bloomberg.

Видеото, заснето от iPhone, което е дълго повече от час, показва Тръмп да влиза в стая с редица други хора, преди камерата да започне да снима тавана, докато групата яде.

В един момент неидентифициран глас с акцент казва на Тръмп: „Трябва да се отървем от посланика, тя е от администрацията на Клинтън.“ Човекът добавя: „По принцип ходи наоколо и казва на всички да чакат, защото "той ще бъде подложен на импийчмънт.“

Тръмп отговаря: „Отърви се от нея. Изкарайте я утре. Не ме интересува. Извадете я. ОК? Направи го."

За разговора съобщи в петък ABC News, и медията посочва, че е направен по време на вечеря на 30 април 2018 г. в хотел Trump International във Вашингтон. Там освен Парнас, е и Игор Фруман - и двамата бизнес партньори на личния адвокат на Тръмп Джулиани. Срещу тях по-късно бяха повдигнати обвинения в Ню Йорк за нарушения за финансирането на политическата кампания на Тръмп. Тръмп отрече да познава Парнас и Фруман.

Записът добавя доказателства в изслушванията за импийчмънта срещу Тръмп. Демократите твърдят, че Тръмп е отстранил Йованович, защото тя е била разглеждана като пречка за неговите усилия да притисне Украйна да разследва демократа Джо Байдън и неговия син. Тя беше отзована през май 2019 г.

В друг момент от разговора Тръмп пита за украинските петролни резерви.

„Украйна има петрол? Украйна? Как така нямат пари? “, пита той.

Чува се и глас, който казва, че Украйна чака подкрепата на САЩ.

Джоузеф Бонди, адвокатът на Парнас, заяви, че е предал видеозаписа на демократите след излъчването му от ABC News.

От записа става ясно и че Тръмп смята, че ако Барак Обама се беше кандидатирал, щеше да го победи по-лесно, отколкото Хилари Клинтън. 

По-късно Тръмп казва, че ако Клинтън е избрала основния си съперник Бърни Сандърс за вицепрезидент, „тя щеше да бъде много по-трудна да бъде победена.“ Тя избра сенатора на Вирджиния Тим Кейн.