Вигенин: Проява на лош вкус е да информираш първо медии, а после засегнатото посолоство
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2020 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вигенин: Проява на лош вкус е да информираш първо медии, а после засегнатото посолоство Обявените публично основания за изгонване на двамата руски дипломати звучат почти комично

/КРОСС/ "Обявените публично основания за изгонване на двамата руски дипломати звучат почти комично. Но понеже нямам цялата информация, няма да коментирам факта сам по себе си; по принцип това е краен ход, но не е недопустим, стига да има достатъчно сериозни доказателства, засега не сме видели такива. Проява на лош вкус е да информираш първо медиите, а после засегнатото посолство, но и това няма да коментирам - толкова си могат нашите." С тези думи депутатът от БСП и зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин коментира случая с изгонените руски дипломати, заподозрени в шпионаж.

Посланиците на САЩ, Великобритания и Канада са приветствали тази стъпка на МВнР. Мисля, че е редно министър Захариева да покани тези посланици един по един във Външно и да им разясни, че такива приветствия биха могли да се разглеждат като намеса едновременно и във вътрешната, и във външната ни политика, категоричен е Вигенин.

Според него в противен случай се създава впечатление, че сме някакъв подизпълнител, който очаква одобрение за свършената работа. Но дори и така да е, този факт трябва елегантно да се прикрива, не е умно изрично да се подчертава, казва още бившият външен министър.

"Преди години ми се наложи да водя подобни разговори с посланиците на Франция и Германия, които (както стана ясно след време - без санкция от министрите си), решиха да подкрепят протести срещу законно избраното правителство на страна-член на ЕС. Мисля, че ме разбраха. Все пак достойнството и суверенитетът трябва да се отстояват във всички посоки, за да бъдем уважавани като народ и държава. А публично одобрение или неодобрение за действията си властта може и трябва да очаква единствено от българските граждани", обобщава Вигенин.