Критикуват Борис Джонсън, че ще празнува Брекзит
Секция: СВЯТ
26 Януари 2020 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Критикуват Борис Джонсън, че ще празнува Брекзит

/КРОСС/ Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство ще се превърне в „глобален новатор и пример за останалите страни след Брекзит“ и че гледа с оптимизъм напред.

Премиерът направи този коментар в рамките на оповестените от правителството планове да се отбележи денят на Брекзит – петък 31 януари, когато в 23,00 часа местно време Обединеното кралство официално напуска ЕС близо четири години след проведения референдум за Брекзит.

„Без значение как сте гласували през 2016 година сега е време да погледнем напред с увереност каква глобална страна-новатор ще станем през следващото десетилетие и ще излекуваме разделенията от миналото“, изтъкна Борис Джонсън.

Той допълни, че ще празнува на 31 януари и призова всички да сторят това.

Бившият вицепремиер и политик ветеран Майкъл Хезълтайн, както и много други политици обаче обвиниха Джонсън, че се опитва да „натрие носа“ на искащите оставане в ЕС с плановете за празненства.

Хезълтайн пише в днешния брой на „Обзървър“, че такива шумни тържества рискуват дори да изострят националните различия по време на все още твърде голяма чувствителност по въпроса за излизане от Европа.

„Брекзит е въпросът, причинил най-голямо разделение в модерната история. Тези от нас, които се бориха за оставане в ЕС го правиха искрено в интерес на страната и следващите поколения, които според нас трябва да имат влияние в сърцето на Европа“, отбелязва Хезълтайн.