Станишев не очаква успех на вота на недоверие срещу правителството
Секция: ПОЛИТИКА
26 Януари 2020 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев не очаква успех на вота на недоверие срещу правителството

/КРОСС/ Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев не очаква успех на вота на недоверие на правителството, който БСП иска с мотива „провал на управлението в сектора „Околна среда и води“.

Разискванията по вота се проведоха в петък, а гласуването ще бъде идната сряда.

Според Станишев критиките от различни посоки към управлението на страната не означават мнозинство в подкрепа на вота.

„Ако погледнем математическия сбор на тези политически сили, които се обявяват за критични и опозиционни в своето поведение, би трябвало да мине. Но реалността в българския парламент и в нашия политически живот е доста по-различна“, каза Станишев в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Той критикува остро ръководството на БСП, което според него е пропуснало шансовете да спечели европейските и местните избори миналата година.

За водната криза

„Мисля, че това е общественото мнение в преобладаваща си част. Мисля, че близо две трети от българите смятат, че проблемът не е в природата, в малкото валежи през миналата година. Защото не е имало специфична голяма суша, за която всички да са наясно. Проблемът е управленски. И затова вота на недоверие от страна на опозицията е естествено политическо поведение. Бих казал дори, че ако опозицията не беше поискала вот, нямаше да бъде на мястото си, да изпълнява тази обществена функция, с която е натоварена“, каза Станишев.

Предложи ли БСП алтернативен план

„Това е въпрос, над който ние в БСП трябва да се замислим много сериозно. Очевидно е, че хората ги вълнува, и съвсем естествено, най-вече от това да се реши проблемът. Но един парламентарен вот е и възможност да се поставят по-принципно въпросите“, посочи още лидерът на ПЕС.