Забравете за тези 5 храни преди сън
Секция: Здраве
26 Януари 2020 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забравете за тези 5 храни преди сън Всяка обилна вечеря два часа преди сън е вредна

/КРОСС/ Нито един диетолог не препоръчва да се храните късно вечер, но има определени продукти, които ще ви повлияят и ще страдате от липса на сън, ако все пак посегнете към тях.

Ето 5 от тях, които е хубаво да избягвате:

1. Чай и кафе

Разбира се, те са на първо място в списъка, защото силно тонизират. И „броенето на овце“ ви е в кърпа вързано. Освен всичко друго, пиенето на тези напитки в късните часове е вредно за кръвното налягане и съдовата система. Приемайки ги ще нарушите биоритмите си и ще затрудните метаболизма. А това от своя страна може да доведе до увеличаване на телесното тегло, влошаване на психологическото състояние, депресия и нарушаване на съня.

2. Плодове, зеленчуци и бобови растения

Те могат да причинят процес на ферментация, който нарушава храносмилането и пречи на съня.

3. Млечни продукти

Те влияят също като плодовете и могат да доведат до подуване на корема. Което ще наруши и съня. За да неутрализирате ефекта, можете да вземете пробиотици – те съдържат бактерии, които нормализират чревната микрофлора. Ако дискомфортът се появява често, консултирайте се с гастроентеролог.

4. Енергийни напитки

Те също могат да повлияят негативно на съня ви. По принцип е най-добре да се откажете от алкохола и енергийните напитки, защото увреждат черния дроб, който помага на тялото да се очисти от токсини. Когато той функционира по-лошо, стомахът страда от киселинност, която провокира гастрит. За да консумирате енергийни напитки, трябва да сте много здрав човек и поне веднъж годишно да се подлагате на цялостен преглед – гастроскопия и колоноскопия, кръвни изследвания, хормони на щитовидната жлеза, липиден метаболизъм...

Важно е да се отбележи, че като цяло, за да проверите кои напитки можете да пиете или не, какво можете да ядете и какво не, какво може да ви причини процеси за наддаване на тегло или други усложнения, е хубаво да направите тест за непоносимост към храна.

5. Всяка обилна вечеря, изядена по-късно от 2 часа преди лягане

Обилна вечеря с всяка храна също може да разстрои храносмилателната ви система, а също да доведе до метаболитни нарушения и безсъние. Претоварванията на стомашно-чревния тракт водят до лошо храносмилане, което от своя страна провокира гастрит, различни колити и панкреатит. Балансираната диета е ключът към вашето здравословно състояние.