Как овесените ядки може да навредят на диетата ви?
Секция: Здраве
26 Януари 2020 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как овесените ядки може да навредят на диетата ви? Винаги следете количеството и добавките

/КРОСС/ Овесените ядки са сред най-здравословните закуски за тези, които се опитват да отслабнат. Тази зърнена култура засища бързо и съдържа полезни вещества. И все пак – като всяка храна и тази може да има обратен ефект, ако не се консумира правилно.

Като за начало, смесена неподходящо, тя може да повиши кръвната ви захар и в крайна сметка да навреди на талията ви. Ето и най-често допусканите грешки при консумация на овесени ядки/каша:

Добавяте прекалено много захар

Сами по себе си ядките не са вкусни, затова се нуждаят от допълнителен подсладител без значение дали ги напоявате с мляко, вода или сок. Внимавайте колко захар (мед/кленов сироп) добавяте, за да не се окаже, че поемате калорийна бомба.

Купувате овесени ядки с аромати и добавки

Много пакети „мюсли“ съдържат овесени ядки със шоколад, сушени плодове, други ядки. Ако и вашият е такъв, трябва да поемате по-малко количество и да не слагате допълнителни подсладители.

Не мерите количеството

На око слагате ½ или 1 чаша овесени ядки и смятате, че тъй като са здравословни, няма нужда да мерите. Не забравяйте че те са калорични и че поемат вода и в по-големи количества редовен прием може да утежнят на стомаха ви.

Прекалявате с добавките

Ако вашите овесени ядки не съдържат екстри, а са напълно чисти, вероятно добавяте някакви съставки като топинг, сироп, плодове, шоколадови парченца. Внимавайте! Това са празни калории, захар, която само ще увеличи апетита ви и ще добави калории към дневното ви меню.