3D принтираните къщи - до няколко години възможни и у нас
Секция: Технологии
27 Януари 2020 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3D принтираните къщи - до няколко години възможни и у нас

/КРОСС/ До няколко години ще бъде възможно клиенти от България да си поръчат изработка на 3D принтирана къща. Тази прогноза направи Боян Пехливанов, основател на „Би Ту Ен“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Технологията все още има необходимост от усъвършенстване и сертифициране“, отбеляза Пехливанов.

Теодора Тодоровамениджър проекти в „Би Ту Ен“, изтъкна и нуждата материалите, използвани за 3D принтиране на къщи, да станат по-достъпни, както и важността на подготовката на достатъчно кадри в сферата.

По нейните думи сеизмична устойчивост на 3D принтираните къщи е едно от най-големите предизвикателства за появата им в София.

„Технологията трябва да реши първо този проблем, преди да стигне на Балканите. За момента тя се пробва в зони, които не за толкова сеизмични“, обясни Тодорова.

Пехливанов отбеляза, че освен възможността да се постигнат високи показатели за енергийна ефективност, 3D принтираните къщи позволяват и много свобода на архитектите и дизайнерите заради автоматизирания процес, чрез който те лесно могат да реализират идеите си.

„Чрез 3D принтирането можем да персонализираме всичко – отделните помещения, връзките между тях, мебелите, осветителните тела и пр.“, поясни Тодорова.

Тя добави, че вече се разработва и вариантът 3D принтирането на къщи да се случва без човешка намеса.

„Очакваме в бъдеще възможността за изцяло роботизирано строителство“.

По думите на гостите около 2 седмици са необходими за създаването на по-голям проект от по-устойчиви материали чрез 3D принтиране.

Пехливанов и Тодорова разказаха повече за предстоящата Втора балканска конференция за 3D принтиране.