Протестите на ресторантьорите и хотелиерите са главно заради Наредба-18
Секция: Туризъм
27 Януари 2020 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестите на ресторантьорите и хотелиерите са главно заради Наредба-18

/КРОСС/ В над 30 града в страната собственици и служители на заведения и хотели ще работят с жълти жилетки в знак на протест.

Седем са исканията, които изчетох, но основното от тях, което обединява най-много бранша, е свързано с отлагане на Наредба-18. Ключовата дума там е хаос, смятат от Българския съюз за балнео, спа и уелнес и в основното искане на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Министърът на финансите каза, че наредбата няма да бъде отложена. Потвърди го и директорът на Националната агенция по приходите (НАП) с основанието, че наредбата, първо, е отлагана два пъти. Второ, много от фирмите са осъществили значителни инвестиции, за да приведат в съответствие с новите изисквания софтуерните си продукти. Трето, всякакви страхове от това, че прилагането на наредбата ще увреди бизнеса, са неоснователни, тъй като НАП ще разглеждат всеки частен случай".

"Опасенията възникват у тези, които искат да работят коректно, по отношение на промяната на софтуера и евентуална неумишлена техническа неизправност. Второто опасение е да не се стигне до разкриване на информация относно естеството на работа, например плагиатство на рецептурниците на ресторантьорите", разкри Драганов.

"Разходите в промяната на софтуера са за сметка на собственика. Основанието на държавата е да изравни бизнеса от гледна на точка на това търговците да работят коректно и да не им се пречи".

Изискването за намаляване до 5% на ДДС за хотелите и заведенията за обществено хранене

По тази тема гостът коментира, че ДДС е въпрос на политики. В бъдеще България ще има диференцирано ДДС. Липсва наукообразност на това, което се говори.

По темата за туризма у нас Румен Драганов зае позицията, че основният проблем на родния туризъм е качеството на туристическия продукт. Той изтъкна колко е важно е доброто съотношение цена-качество.