Сформирана е оперативна работна група, която ще следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV
Секция: Здраве
27 Януари 2020 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сформирана е оперативна работна група, която ще следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV

/КРОСС/ От днес със заповед на здравния министър е сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас. Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“. Това посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването.

По думите му оценката на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са адекватни.

„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на  коронавирус 2019-nCoV“. Това заяви директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев.

В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, пристигнал по-рано днес от Пекин, доц. Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.

Информация за разпространението на коронавируса 2019-nCoV и за мерките, които здравните власти предприемат в световен мащаб, страната ни получава от Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия в Люксембург и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.

По темата за грипната обстановка в България доц. Кунчев съобщи, че в момента на територията на 1/3 от страната има констатирана повишена заболяемост – над 227 души на 10 000 население, което е причината за обявяване на грипна епидемия. Резултатите от вирусологичните изследвания на взетите от пациентите проби показват, че превалира щамът H3N2.

Той засяга предимно деца от 5 до 14-годишна възраст, като следват групата на децата до 5-годишна възраст и младежите. „Тази година се наблюдава по-ниска заболяемост сред активно трудещите се и възрастовата група над 65 години. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към въпросния щам, така и на повишения тази година интерес към противогрипната ваксина“, посочи д-р Кунчев.