Българските власти задържаха беглец, залял с киселина жена в Украйна
Секция: СВЯТ
27 Януари 2020 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българските власти задържаха беглец, залял с киселина жена в Украйна

/КРОСС/ Българските власти са заловили един от виновниците за смъртта на главния секретар на Изпълнителния комитет в общината на град Херсон, Украйна.

Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 година, а през месец ноември е починала в реанимацията от раните си. Задържаният е бил подбудител и помагач на криминалното деяние, след него се е укрил у нас, а по-късно е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.

Представители на съдебните власти на Украйна са се свързали с прокурори от международния отдел на Върховна касационна прокуратура, а по-късно у нас е пристигнала и специална делегация, ръководена от заместник главния прокурор на Украйна Виктор Трепак.

При специализирана полицейска операция, провела се на 24 януари, заподозряният е задържан в Бургас. „Самоличността му беше установена със иззети дактилоскопски следи. На лицето е извършен личен обиск и проверка на обитаваното от него жилище. От там са намерени и иззети два паспорта. Единият международен, а другият – национален. Бяха иззети и пластики на SIM карти“, обясни прокурор Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев допълни, че арестуваният ще остане в ареста до 72 часа, а след това спрямо него ще бъде поискана мярка „временно задържане“. С негова заповед е наложена и забрана украинският гражданин да напуска България.

По данни на МВР издирваният украинец е влязъл у нас през 2018 г. пеша през граничен пункт „Дуранкулак“. Според събраната за него информация той е хладнокръвен и има умения с огнестрелни и хладни оръжия.