Израелски експерт: Корoнaвирусът може и да е тръгнал от лаборатория в Ухан
Секция: СВЯТ
27 Януари 2020 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израелски експерт: Корoнaвирусът може и да е тръгнал от лаборатория в Ухан

/КРОСС/ Смъртоносният коронавирус от Китай, убил 80 души и заразил близо други 3000, може да е тръгнал от лаборатория в град Ухан, огнището на заразата. Това твърди израелският експерт по биологични оръжия Дани Шохам, цитиран от „Вашингтон таймс“.

Радио „Свободна Азия“ миналата седмица излъчи стар репортаж на местната телевизия в Ухан още от 2015 г., който показва най-високотехнологичната лаборатория за изследване на вирусни инфекции в Китай изобщо – а именно Институтът по вирусология в Ухан. Всъщност това е единственият специализиран център в азиатската страната, който има капацитетът да анализира най-смъртоносните вируси, които са познати на човечеството.

Микробиологът Дани Шохам е бивш офицер от разузнаването на Израел, който е специализирал върху китайската програма за биологични оръжия, която е под прикритие. Той твърди, че институтът е тясно свързан с нея. Лабораторията е смесена между цивилни и военни лица, уточнява още „Вашингтон таймс“.

Институтът в Ухан е изследвал други инфекции от семействата на коронавирусите – включително щамът, отключил Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002 г., отнел живота на стотици души, птичият грип, антракс (използван също като биологично оръжие в СССР).