Министър Ангелкова: Насърчаваме привличането на повече инвестиции в туризма
Секция: Туризъм
28 Януари 2020 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Ангелкова: Насърчаваме привличането на повече инвестиции в туризма Николина Ангелкова е на среща с еврокомисаря по транспорта и подпомагащ туризма Адина Вълян

/КРОСС/ "Туризмът е сред националните приоритети за българската икономика и формира близо 12 на сто от БВП и 11% от заетостта в страната. Той е тясно свързан с развитието на транспортната инфраструктура", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с еврокомисаря по транспорта и подпомагащ туризма Адина Вълян.

"Българският министър е на работно посещение в Брюксел. С подкрепата на премиера Борисов и цялото правителството работим активно за устойчивия растеж на туристическата индустрия и утвърждаването на страната като конкурентна целогодишна дестинация", посочи министър Ангелкова.

"За нас е важно не само да привличаме повече туристи, но и те да са от по-висок клас, което означава предлагане на висококачествен продукт, отговарящ на международните изисквания", допълни тя.

Двете събеседнички обсъдиха възможностите за развитие на туризма в ЕС от гледна точка на свързаността, както и статута на дейностите в рамките на Европейския комитет по транспорт и туризъм /TRAN/. Транспортът и инфраструктурата са основополагащи елементи от туристическото развитие, които носят ползи както на гражданите на Европа, така и на туристическата индустрия.

"Възможността за осъществяване на устойчив и достъпен транспорт за повече европейски граждани благоприятства развитието на туризма", подчерта министър Ангелкова.

Тя изрази увереност, че българският туристически сектор ще бъде подпомогнат от работата на Генералната дирекция за мобилност и транспорт на ЕК.

От създаването на Министерството на туризма в края на 2014 г. са отчетени 31% увеличение на международните туристически визити в България и 34% ръст на приходите от тях. Данните за устойчив тренд продължават и за първите 11 месеца на 2019 г., която бе изключително трудна в международен план, са генерирани над 8,8 млн. чужди туристи, т.е. само 0,02% по-малко от рекордната за българския туризъм 2018 г., стана ясно от думите на министъра.

"Туристическата администрация в партньорство с останалите институции, местната власт и бизнеса прави необходимото, за да се създаде оптимална рамка за функциониране на сектора в съответствие с Националната стратегия и план за действие за устойчиво развитие на туризма 2014-2030 г., подчерта министър Ангелкова. Важен акцент в работата на ведомството е привличане на повече инвеститори в сектора. До края на годината ще стартира второто издание на картата на инвестиционните проекти в туризма, която бе започната през 2017 г. В най-големия ни курортен комплекс Слънчев бряг през месец май 2019 г. ще се проведе втората международна конференция за устойчиви инвестиции в туризма, която ще обсъди идеи за сътрудничество в Югоизточна Европа", анонсира министър Ангелкова.

"България има стратегическо местоположение и близост до важни регионални транспортни центрове и това я прави перспективно място за инвестиране. Страната ни участва активно в дейностите по реализацията на Дунавската стратегия на ЕС и заедно с Румъния са координатори по приоритетна ос 3 за насърчаване на културата, туризма и контактите между хората", обобщи министър Ангелкова.

Туризмът е изключително важен генератор на икономически растеж, бе коментирано по време на срещата с еврокомисаря по транспорта Адина Вълян.

Туристическият отрасъл създава най-много работни места в ЕС, като по последни данни те възлизат на 27.3 милиона души, ангажирани основно в малки и средни предприятия. Прекият и непрекият дял на отрасъла в БВП на 28-те страни членки на Съюза е 10.3 %.

През 2018 г. туристите в ЕС наброяват 538 млн. души, а приходите от туризъм възлизат на над 400 млрд. евро. Това е катализатор на трансгранично сътрудничество и продуктово развитие. В качествата й на комисар за транспорта и подпомагащ туризма комисар Вълян отчете пряката връзка между двата сектора и се ангажира с активна политика за устойчиво развитие на пътуването в ЕС.