Икономист: Теоретично е възможно да бъде променен курсът, но има спекулации
Секция: Интервюта
28 Януари 2020 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Теоретично е възможно да бъде променен курсът, но има спекулации

/КРОСС/ Страните, които влизат в ERM II получават гаранция от ЕЦБ, че тя ще помага за поддържане на фиксирания курс и отклонение от него в рамките плюс-минус 15%. Това каза Калоян Стайков, старши икономист, Институт за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Реакцията, която видяхме на предложените законодателни промени в ЗБНБ, е странна, коментира той внесения законопроект от Менда Стоянова. От финансовото министерство и БНБ обясниха, че целта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка в условията на Валутно-обменния механизъм (ERM II).

"Това е естествена стъпка в посоката към присъединяване на страната към ERM II и няма как да се мине без това. Защо се прави между първо и второ четене, защо се прави без предварително оповестяване, това са все въпроси, на които би трябвало политиците да дадат някакъв отговор. Това е техническа промяна, отколкото промяна в курса на политиката", коментира старши икономистът. 

За спекулациите, че е възможно да влезем в еврозоната при курс на еврото различен от сегашния фиксиран от 1.95583 лв., той посочи, че теоретично е така. 

"Самата процедура предполага преговори за курса, при който една страна се присъединява към ERM II и именно затова се прави тази промяна. Досегашният закон, който имахме, не беше съвместим с преминаване към ERM II. Бяха направени още промени, за да се отговори на изискванията на ЕЦБ", обясни Стайков. 

Това не означава, че курсът ще бъде променен, като по думите му и правителството, и БНБ са заявявали, че ще вървят към запазване на този курс. "Фиксираният курс работи повече от 20 години", каза експертът. 

Той посочи и че все пак България е по-специален случай заради наличието на валутен борд. Подобно на нашата страна е било положението с Прибалтийските страни преди влизането им в еврозоната. 

"ERM II не фиксира курса, той определя една централна стойност, но ЕЦБ подчертава, че страни с валутен борд могат да поддържат фиксиран курс". 

ЕК позволи на Словакия да ревалвира валутата си през 2007 г., преди да влезе в еврозоната, като за това Стайков коментира, че този пример е обратният на притесненията, че валутата ще се обезцени и ще загубим спестявания. 

Според икономиста има и нещо положително в темата: "От години виждаме, че обясняването на внесени промени не е практика, която се спазва и това нарушава целия законодателен процес. Това е порочна практика, която би трябвало да бъде прекратена. Ако има нещо положително, това е дебатът защо се правят законодателни промени по никое време без обсъждане. Всичко е по-скоро спекулации".