Политолог: САЩ не могат да компенсират загубите на Великобритания от Brexit
Секция: ПОЛИТИКА
28 Януари 2020 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политолог: САЩ не могат да компенсират загубите на Великобритания от Brexit

/КРОСС/ Сближаване със САЩ няма да компенсира загубите за Великобритания от раздялата с Европейския съюз (ЕС), имайки предвид, че над 50% от търговския обмен на Кралството е с единния пазар на блока. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Според Панчугов вероятността Великобритания да не се раздели с ЕС на 31 януари е минимална, но по пътя на страната след това предстоят много изненади.

„Необходими са доста сериозни дипломатически усилия за постигането на търговско споразумение между Лондон и Брюксел“, отбеляза гостът, като добави, че на 31 декември 2020 г. все пак Великобритания може да напусне блока без такова. По негови думи това е потенциално най-увреждащият сценарий за Кралството и най-голямата заплаха за него.

„Втората голяма заплаха е в многото неща, които трябва да бъдат договорени“, посочи Панчугов. Той открои като най-добър вариант на търговска сделка опцията Великобритания да остане част от единния пазар на ЕС, без да е член на блока.

„За съжаление този сценарий изглежда вече не е на дневен ред“, отбеляза политологът.

„За първи път в историята наблюдаваме търговско споразумение, в което страните не се опитват да се сближат, а се опитват да се разграничат“.

Като трети фактор, затрудняващ Кралството след Brexit, Панчугов изтъкна фактът, че страната има сключени споразумения с много други държави като част от блока, които паралелно на преговорите с ЕС също ще трябва да предоговори.

Панчугов коментира и ролята на Великобритания за европейската сигурност.