Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Януари 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света

/КРОСС/ Вярвам, че навлизаме в десетилетието на промяната, на смелите и отговорни решения и ще оставим пред вратата самоцелното противопоставяне, заяви Илияна Йотова.

Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена навсякъде, където има българи – това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференцията по повод три години от встъпването в длъжност на президентския екип. „Разчитам и на останалите институции заедно да я изградим, не би била възможна без помощта на изпълнителната и законодателната власт“, посочи вицепрезидентът.

Дейността на Илияна Йотова е посветена основно на изработването на последователна политика с българите в чужбина. С над 150 дружества на българи от 33 държави, с отделни граждани поддържа постоянен контакт вицепрезидентът. „Националната солидарност не спира на границата, нито отвътре, нито отвъд нея. Ние имаме един дом – България, и не можем да създаваме паралелни родини“, убедена е Илияна Йотова. 2020 година вицепрезидентът ще посвети на единението на българите в България и българите по света. „Това е философия, която трябва да преминава през всичките ни идеи, решения, резултати“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е категорична, че не трябва да има разграничение между историческата и новата емиграция и държавата трябва еднакво да защитава правата им и да предоставя възможности. В изказването си Илияна Йотова посочи проблемите пред историческите ни диаспори, основният от които е запазването на българския език и идентичност. Според вицепрезидента България трябва да има ясно  разписана политика и да отстоява категоричните си позиции в двустранните преговори.

Илияна Йотова отчете добрите резултати от инициираните от нея Студентски лаборатории с чуждестранни студенти от български произход в София, Пловдив, Варна, Благоевград, на които те поставиха проблемите си. Заедно с компетентните институции бяха намерени решения, които да улеснят обучението и пребиваването на тези студенти в България. Вицепрезидентът смята, че е необходим регистър на завършилите у нас, защото „държавата инвестира в тях, а не знае после какво се случва“.

За Илияна Йотова образованието е акцент в темата за българите в чужбина. „Нашата цел е съхранението на българския език. Без него няма как да се запазят българските общности в света на различните, няма как да се мотивират децата и младите хора да се връщат в родината“, изтъкна вицепрезидентът. Изучаването на български език бе сред основните теми на срещите през изминалата година на Илияна Йотова в Германия, Казахстан, САЩ.

„Национална цел трябва да бъде изграждането на цялостната верига – от предучилищното образование, училището, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света“, убедена е вицепрезидентът. С няколко български и водещи европейски университети Илияна Йотова разработва програма за няколкодневно представяне на млади хора, избрали българистиката за професия.

„Политиката ни с потомствените българи не може да се ограничава до издаване на български паспорт“, посочи вицепрезидентът и подчерта, че българското гражданство е въпрос на национална идентичност, то е връзката между гражданите и държава. „Когато се придобива гражданство заради български произход, според мен и Комисията за българско гражданство трябва да се постави задължително условие за владеене на български език според европейската езикова рамка, да се познават основните права и задължения според българската Конституция, държавното устройство, основните познания за нашата история“, заяви Илияна Йотова и изтъкна, че България е сочена за държава, която дава транзитно гражданство, което компрометира доверието в страната ни. Вицепрезидентът очаква по-скоро законите, свързани с българското гражданство, да бъдат разгледани.

В изказването си Илияна Йотова акцентира и върху ролята на България в Европейския съюз. Според вицепрезидента кампанията за европейските избори не е дала българския отговор за развитието на ЕС и за разлика от политическия дебат младите хора са били много по-активни, с много идеи. Това бе изводът от проведените от вицепрезидента Йотова Студентски лаборатории в София, Шумен, Пловдив, Велико Търново.

„Моят стремеж винаги е бил страната ни да бъде фактор при вземането на важни решения, да има самочувствие, да настоява, да убеждава и печели съюзници за каузи.  Когато си мълчиш, за да не ти създават проблеми, това съвсем не означава, че авторитетът ти расте“, подчерта вицепрезидентът. На срещите си с европейски партньори Илияна Йотова отстоява категоричната позиция, че няма Европа на равните, когато има двоен стандарт, и поставя въпросите за членството на България в Шенген и отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка.

Вицепрезидентът е убедена, че преди да се мислят стимули за връщане на сънародниците ни от чужбина, трябва да се предоставят онези стимули на българите в България, които да ги задържат в родината. „Връщането на доверието в държавата преминава през рестарта на институциите, връщането на функциите и отговорността им според Конституцията и правилата на парламентарната държава“, заяви Илияна Йотова. Вицепрезидентът вярва, че България навлиза в десетилетието на промяната, на смелите и отговорни решения. „Вярвам, че ще оставим пред вратата самоцелното противопоставяне в отношенията на всяко ниво“, посочи Илияна Йотова.

Подробните отчети на дейността на трите комисии към вицепрезидента – Комисия по българско гражданство, Комисия по помилване и Комисия по предоставяне на убежище, могат да бъдат намерени в секциите им на сайта на президентската институция.